Прокуратурата: Пациентът да не плаща при отказ от лечение

Прокуратурата е против наредба на здравното министерство, според която всеки, който напусне болница преждевременно по собствено желание, трябва да плаща сам за лечението си. Вече е заведено дело във Върховния административен съд (ВАС), съобщи в. "Труд".

Обратно в новината

Коментари - Прокуратурата: Пациентът да не плаща при отказ от лечение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така преди месет дарзжаха патсиент в сандаската болни докато мине патеката да си земат парите и на десетиа ден казват че нисто немогат да направат и викат че за софиа катето почива слет 8 часа. Зареди техните глупави патеки иго даржат само и само даси земат паричките от здравната каса мафиоти мрасни. ДОКОГА стеги тарпим.

Пациента въпреки всичко има право на избор.Живота си е негов и никой няма право да се разпорежда с него за пари или за друга облага без негово знание и съласие.здравната ни система е така изградена,че няма баланс между здравеопазващи организации и пациенти.Пациентите са поставени пред монопол на Здравна каса и медицинската гилдия.Нямат никакъв избор.Плащаш при всички условия независимо дали си излекуван,дали имаш желание да те долекуват или всичко останало.Медицинската гилдия се е поставила в услуга на обществен интерес,но и ди момента не е определила цената на .услугите си.Здравната каса се пазари от наше име без да ни пита.Пациента е винаги губещ,а ако оцелее си е кусмет или стечение на обстоятелствата.Както ви харесва

Моят си си прави операция в частна болница.Трябваше да лежи 5 дни.На третият се почувствува достатъчно добре и пожела да продължи останалите дни от ечението в домашна обстановка.Всички бяха весели и доволни.Никой не би могъл да ограничи правото му на избор.Не виждам къде е проблема.

Този коментар все едно аз съм го писал. Подкрепям с две ръце!!!

Разделете болниците на 2 категории - за хора които считат, че всичко им е позволено и за такива които спазват правилата които понякога са глупави и излишни. Лекарите също ще си изберат къде да работят и всичко ще е мир и любов!

Именно. Това се нарича здравни пакети. Трябва да има не два, а поне 3 дравни пакети. Например 250 лева на месец 100 лева намесец и 15 лева на месец, ама за първия да полуачаваш нормална услуга. Този за 15 лева меже да е като сегашния - колкото за "Бог да прости".

Като не се излекува касата ще спре да плаща за генетични болести, рак и прочие и никой няма да приема такива пациенти, защото няма да му се плаща. Ще се лекуват само лесни и лечими болести като сигурни за заплащане.

Когато попаднах в Пирогов първото нещо което ме втрещи беше вонята, която излъчваха пацентите - нещо средно между вкиснало, пот, мръсни крака и напикано. Самият аз след няколко дни излъвах същата миризма. Смърдях на клошар защото нямаше къде да се изкъпя. Тоалетните бяха отврат. Храната поръчвах отвън. Не мога да обвиня хората напуснали тази гадост.

Не ходи там, бре иди някъде на частно, като си голям икономист.

Това беше първата ми реакция - да проверя дали някъде има такова отделение в частна болница. Оказа се че няма. Искам да си платя, но няма къде.

Никой не бива да се лекува насила. Никой не бива да получава нещо без да го плаща (нарича се кражба). Който ползва нещо безплатно по установен ред е редно да спазва реда. Като ти се прище да слезеш от влака и натиснеш внезапната спирачка , май си плащаш?

Не и ако влака гори, драги, не и ако гори. Нито ако спирачките му не работят или е изхвърчало едно от колелата - ето такова е дереджетона българските болници.

Говоря за личното желание , ейтака да се слезе преди гарата, защото е по-удобно. Друг е въпросът че много хора биха запалили и влак за да слязат без пари.

Решението е просто: пациентът се лекува в болница по КП125 например, която е 1655лв., 5 дни. Иска да бъде изписан на 8часа по-рано. Плаща от джоба си сумата за лечение, тича в РЗОК с фактурата и епикризата. Там учтиво му казват, че ще платят, ама друг път...И другия път дълбоко финансово мотивирания пациент ще бъде по-послушен и от кучето на Павлов...

В древен Китай е имало закон: На лекаря не се плаща, ако пациента не оздравее!

И доста други закони дето , ако ги въведат тук жална ти майка, е имало.

Не знам дали се запознат, но по-голямата част от заболяванията са нелечими. Стига се долеко подобрение, забавяне на влошаването, но не и до излекуване. Кой ще се грижи тогава за тези хора. Някой за без пари? Та нали ще го прави като за без пари.

Тая глупост сега ли я измисли, или я сънува нощес? Няма как да е имало толкова глупав закон, но ти пък няма как да го разбереш! ;-)

Щом болният напусне самоволно болницата да губи право да се лекува в нея една година след напускането.Като е недоволен от българските болници има право да отиде в европейска болница по негово желание.На добър път и успешно лечение.

По твойта логика който е критичен и няма избор да умира

Как ми тълкуваш логиката точно обратно-значи има избор-друга българска или чуждестранна болница.Не тази обаче от която е избягал

И сега болницата ще е на далавера, защото ще изпраща народа "по собствено желание" да се лекува вкъщи, а тя ще прибира парите. Измислиха го !

Решението на всички проблеми е ИНДИВИДУАЛНИ здравни партиди за всеки осигуряващ се и възможност да при нужда да дофинансира член от семейството(дете, съпруг). Така всеки ще знае къде са му парите и ще следи колко и за какво са му одържали в болницата. Сега реално внасящите пари в системата финансират всички държавни служители и неосигурените .Няма лошо,но често когато им се наложи се оказва че НЯМА НАПРАВЛЕНИЯ.Е защо да внасят пари тези хора?!!!

И за какво ще стигнат тези партиди, като масово хората плащат минималните осигуровки? една операция струва реално хиляди левове. тези пари по партидите ще ги събираш години и години, но какво правим ако ти потрябва тук и сега? Ами лекарствата, които ако не са договорени с отстъпки, ще ги купуваме като на цени по западния пазар? Само не ми гледах хаповете по аптеките, че уж са по-евтини- лекарствата в операционните нямат нищо общо с цените на аптечните лекарства. Благодари се, че системата е солидарна, че ако трябва всеки по партида ди плаща реално, никой няма да смогне само с едните мижави натрупвания. С тези мизерни вноски трбда 100 г да събираме вноски, за да си позволим качествено лечение или недай Боже, операция

Но не разбрах защо аз да съм благодарен?!!!От години внасям месечно трицифрена сума само за здраве и като опрях два пъти за направление се наложи пак да плащам. Къде са ми парите? Ясно защо хотара масово се осигуряват на минимума,защото и без това като им се наложи плащат от джоба си. Това уважаеми не е солидарност,а грабеж. Бъдете здрави!

ами чети. касата дава само 2050, а останалото остава ... на нечий друг гръб.

Това е само една от чудовищните идиотщини, измислени от червеното управление на сатрапа Боко тиквата. Янките искат да нападат Асад, ама нямаха нищо против тук да е на власт тяхната марионетка-диктатор, която отрови живота на хората? А къде са клатикурците от Конституционния съд, защо не са се самосезирали за тази очеизвадно противоконституционна наредба?

Исках ден по рано да напусна болницата но лекуващия ми каза че ако направят проверка касата няма да им плати защото излиза че лекуват несъществуващ пациент.

Е, в крайна сметка при предвидено лечение 5 дни нищо не пречи да ги излежиш. Ако ти стане нещо, ще се ревне, че лекарите са виновни. А и касата наистина плаща на пътеки и твърд брой излежани дни в болницата. Ясно е, че някой трябва да плати, така че какво има да се коментира в наредбата и защо й е на прокуратурата да се намесва? В крайна сметка, щом не искаш да те лекуват по правилата, плащаш.

Там е работата, че не те лекуват по правилата да те излекуват, а за да усвоят пари по измислена диагноза.Откъде накъде ще плащаш, като ясно ти е заявено, че не те лекуват от каквото имаш нужда, а от пътека която им е свободна.

Проблемът значи не е в болницата, а в Касата. Тя уравнява всички пациенти с една диагноза в различно състояние. Кара по-леките да стоят излишно, а не доплаща тежките, които се излекуват за по-дълго време.

Някой може ли да ми даде пример, че не мога да разбера казуса. Отивам в болницата и ми казват ще трябва да те оперираме. Аз им казвам не искам и си заминавам. Кой на кого има да плаща в тази ситуация?

не. започват лечението, и по средата искаш да си тръгнеш. касата няма да им плати нищо. точно над теб има човек, който е дал примера.

Ако не искаш да се оперираш се подписваш и си отиваш, но ако постъпиш за операция трябва да прекараш в болницата определеният от здравната каса минимален престой по съответната клинична пътека.Може и да не ни харесва, но за това са виновни не болниците , а идоитите от НЗОК и техните неграмотни експерти, коитозалагат нереално много дни престой по някои клинични пътеки.

Най-после светъл лъч в тунела на бюрокрацията!

проблема е в отговорността на здравната каса, че не изплащат частично лечение на болниците... а пациента си е защитен по конституция и след като е редовен платец на здравните си осигуровки, редно е здравната каса да бъде и тя редовна към хората който й дават парите си

Вземи прочети конституцията

Лошото при нас е, че в много случаи цените на пътеките /в много случаи/ са смешно ниски. Касата казва: пациента нищо не плаща. Как тогава да се подходи. Например: За операция от рак на дебелото черво и за рак на стомаха касата заплаща по 2050 лв. Това включва всичко - изследвания, подготовка з операция, корекция на придружаващи заболявания, самата операция с всички консумативи, инструменти, лекарства, анестезия и т.н. Следва пост оперативен период - скъпи лекарства, грижи, пак консумативи, контролни рентген, скенер и т.н. Нека да се има впредвид , че тук има инструменти за еднократна употреба на стойност над 2000-3000 хиляди лева. Може и без тях, но какъв ще е резултата. В най-бедните държави тези операции се заплащат от порядъка на 8- 10 000 евро. Е как да стане?

Какво тогава правим с ромите,които нямат здрави осигуровки и казват,че ще плащат кеш,и когато дойде този момент се изнизват от болничното заведение без да оставят и стотинка?Тази практика е масова в Пловдив и региона.Виждал съм с очите си как цяла рода помага на свои близък да се изниже и никои не ги закача.

Е как да ги закачи?! Нали имат ПРАВА!

Ромите пич, да те светна ходят на глутници в болницата. Като разберат, че се налага лечение един тихо мълком отива и плаща осигуровките за 3 години и стават от редовни по-редовни.

Така е , но напоследък взеха да бягят без да платят нищо 1 ден преди изписване!

Най-сетне една грешка на ГЕРБ! Баси, ако опишат така конкретно и други грешки, ще сметна легендата за некомпетентността наГЕРБ за вярна. Но до тук от всички плювни ето за пръв път видях една прокарана несправедливост по вреемто на ГЕРБ. Срещу тази грешка стоят поне хиляда оправени комунистически простотии, за които мога посписъчно да разкажа - само факти! Но за грешките на ГЕРБ думите са винаги общи и от това ми се поражда съмнение дали не става дума за пропаганда, а не за истината. Понеже това е първата фактическа грешка на ГЕРБ, за която чувам. Е, имаше грешки, които обаче поправяха след това. Аз го наричам кризисен мениджмънт, който беше особено подходящ за време на криза. Коммунистите, като нарпавят грешка, сядат на нея и не я променят с години, ако ще да се съдерат хората от викане. ГЕРБ поправяше. Жалко, че народът ни няма достатъчно образование и познаия, за да различи преди и след. И не може да отчете, че недвусмисленият успех на ГЕРБ беше по време на невиждана криза. Т.е. бъркат нишетата от кризата сс резултатите от управлението. Мизерията не е от ГЕБР обаче, а от мизерията в главите на хората. Апрпо пропузнах ли да спомена, че не ми плащат да пиша това и че не съм нито член, нито даже привърженик на ГЕРБ, понеже вкусът ми към политика е различен. Но от наличното те бяха най-доброто към момента. А от наличното сега сме в най-лошото към момента, доказано и преди: 3 управления на БСП доведоха до единствените 3 икономически кризи в България от промените до сега. Е? Има още галфони, които гласуват за тях. 13%

Ами защо да ти плащат след като си убеден милиционеро-комунист, а другите наричаш комунисти, хехехехе....

Ай стига ве! Значи най-после ще вкараме ББ и ЦЦ в затвора!

"Ние".. ти освен да мрънкаш под новините друго не правиш. Къде се буташ в "Ние"?

"Най - сетне конкретна грешка" - вярвам ти господине в огромното заблуждение в което си изпаднал, но то се дължи на пещерния ти антикомунизъм!Бъди здрав!

Първо да уточним, че тази наредба е приета при управлението на ГЕРБ през 2011 година! А дали е правилно е доста спорно! От една страна, ако касата отказва да заплати на лечебното заведение за проведеното до момента лечение на този пациент, то според мен има логика да се иска плащане от наша страна за прекъснатото от нас лечение. От друга страна - не виждам пречка да се приеме промяна в разпоредбите на касата в случаи, че пациентът откаже цялостно лечение в дадено лечебно заведение, направените по него разходи, дори и частични, да се заплащат, тъй като той си е здравноосигурен! Мисля, че с декларацията от пациента, че напуска доброволно болницата и с документи за направените до момента разходи за лечението му, би следвало те да се заплатят. Друг е въпросът, че може да се въведе друго изискване, което до голяма степен ще ограничи лошото отношение на лекарите към пациентите. Към тази декларация, която ние подписваме, да се пишат и причините, поради които това се налага! Ако това е избор на друга по-добра болница по наше усмотрение - добре - касата следва да заплати проведеното до момента лечение; ако е, че пациентът е недоволен от провежданото лечение и отношение към него в здравното заведение като липса на достатъчна информация относно здравословното му състояние, начините на лечение, продължителността на лечението - тогава следва пациентът нищо да не заплаща, а болницата да бъде санкционирана от здравната каса с лишаване от плащането по направеното лечение! Не съм здравно лице и много не съм наясно с тази тематика, но ми се струва разумно!

ОТКРИВАМ, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА, СЛЕД МНОГО ГОДИНИ /РАЗБИРА СЕ АКО Е ИСТИНСКА ИНФ./ ПРАВИ НЕЩО ПОЗИТИВНО ЗА ОБЩЕСТВОТО //ЕДИН ЧУЖД. ЖУРНАЛИСТ ПО ЕДНА БГ МЕДИЯ ПРЕДИ ГОД. АГИТИРИШЕ ВСЕКИ ДЕН ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ЗДР. ОСИГ. ТЪЙ КАТО ТОВА Е ЕДНА ИЗМАМА, МОНТИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА И СИ Е ЧИСТА МАФИОТСКА ПРАКТИКА

Болничните легла, колкото и да са те на брой, винаги ще бъдат запълнени (Закон на Рьомер)

Предлагам промяна в закона. Служителите на това министерство, депутати, министри да не се лекуват в база Лозенец , а в другите болници които са за простосмъртни като нас.Тогава ще ми е любопитно къкъв закон ще сътворят.

кой ги мисли тези глупости. все едно да идеш на бензиностанцията и да поискаш гориво за 100 лв ,но след като сложиш 70 да кажеш че не ти харесва и да си тръгнеш без да платиш. мислете бе хора преди да пишете шашкънии......

Като стане 70лв пускам пистолета, плащам си 70 лв и си тръгвам. Ти какво искаш? Резервоара събира за 70лв гориво, ама аз трябва да платя за 100лв, като в някой БГ газостанции ли?

Това искат и болницита - да платиш. това което са изразходили. а не после да го удържат от персонала, защото касата плаща всичко или нищо.

Това министерство трябва да го закрият, а работещите там да затворят в специализирани клиники по клинична пътека. Онези от Касата да им правят компания

Че кой мисли за пациента тук? Мисли се, как да се вземат пари.

Чудя се дали минусът ти е от мисклик.

Точно така, правелно. В момента особенно частните болници,са административни центрове за точене на пари от касата,пациента е част от процедурата,не е важно как те лекуват а как са ти оформени докоментите.Относно персонала,в по-вечето случаи пациента е една досадна бройка.Ако Частните болници са наистина платени,трябва да зависят от пациента директно.

Би било добре да наблегнеш "по-вече" на ограмотяването си.

правЕлно!

Би било редно като закрихме шесто,да не следиш и правиш забележки на хората,но явно това става болест накрая.

Глупости на търкалета. Щом съм осигурен искам свободен достъп до здравеопазване независимо от формата на собственост както е в нормалния свят. Сигурно си комунист или лекар некадърник в държавна болница за които частник е мръсна дума. Вече ме скопосаха в дъжавна болница и добре, че бяха "мръсните " частници да ми сложат правилна диагноза.

Почвай да плащаш като мен по 400 евро осигуровка на месец, пък после претендирай че си осигурен. Това в България в голям цирк. За 5 лева на месец кое си осигурил? Тока за една кардиограма?

Би било редно като закрихме шесто,да не следиш и правиш забележки на хората,но явно това става болест накрая.

Ама в нормалните държави като си правиш каквото си искаш и никой няма да те осигури.

Като видя неграмотно мнение и ми е трудно да се съглася с него.

Най-лесно би било всеки да си плаща, като в части клиники и 0 здравни осигуровки. Проблема е при тежките случаи и затова има солидарност. Но да те принуждават да стоиш там, за да взимат пари от касата, е абсурдно.

Никой никого насила никъде не вкарва в болница. Има 100000000000 подписа при приемането в ъв болница- декларации, че пациентът е съгласен с..... Някой чел ли ги е? някого са вкарала с белезници, зорлем, увързан?! И в психиатриите не се случва. Обикновено проблемът е обратният- обяснява се, че хистерия няма нужда да лежи във болница, че друго нещо също не е, но хората искат и настояват и е много трудно да не ги вземеш.

Аиде де при отказ от парно плащаш ли ???? плащаш .Е докторите да не са по-будали .

Редно е да е за сметка на лечебното заведение.Ако пациентът напуска в определен момент,значи че не доволен от лечението.Така лечебните заведения ще внимават как се отнасят с пациентите си и ще е в техен интерес да не си тръгне пациента.Какво толкова има да се решава.Защо пациента трябва да си заплаща, като не е доволен или пък здравната каса.Болницата трябва да си задържа пациента.

А ако напускането преди да е завършило лечението влоши състоянието ти - кой ще плати после извънредното лечение? Или дреме ти - на теб ти е важно само ти какво мислиш и ти пука за обществото?

Няма и 30% от българите плащат здравни вноски и то повечето на минимума, но 101% мърморят и искат качествено обслужване! Е как да стане..?! Ние не плащаме, лекарите крадат, касата краде, всички са или мошеници, или некадърници или мрънкачи!

ГЕРБЕРИТЕ НАПРАВИХА ВСИЧКО ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ДА ПЛАЩАМЕ ЯКО, АМА ТОВА ЧЕ ДОКТОРИТЕ ВЕДНЪЖ ИЗТОЧВАТ КАСАТА С ФИКТИВНО НАСТАНЯВАНЕ НА БОЛНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ, НЕ СТИГА ЧЕ СА НАГЛИ И НАПРАВО СИ ИСКАТ ПАРИ В РЪКАТА, АМИ ДА ТЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА ПЛАЩАШ БЕЗ ДА СИ В БОЛНИЦА Е НАПРАВО НАГЛОСТ. ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е О-БЛИЗО ДО ХОРАТА И ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ И ДАНО ОТМЕНАТ ВСИЧКИ НЕДОПУСТИМИ СПОРЕД ЗАКОНА "НАРЕДБИ" КАСАЕЩИ СВОБОДАТА НА ИЗБОР НА ЧОВЕК, КОЕТО ПЪК ПРОТИВОРЕЧИ С КОНСТИТУЦИЯТА. УЖ СМЕ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ, ПЪК ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАМЕ ПРЕСТОЙ В БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ, НЕ СТИГА ТОВА АМИ И АКО ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТАМ ПОРАДИ КУП ПРИЧИНИ - НЕКАДЪРНИ ДОКТОРИ, ЛОША ХИГИЕНА, БЕЗСМИСЛЕНО СТОЕНЕ И НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ ДА ТЕ ЛЕКУВА-ЗНАЕМ ГИ НАШИТЕ БОЛНИЦИ. НО ВЪВЕЛИ ЗАКОН ДА ПЛАЩАШ.

Законът да се плаща не е въведен от ГЕРБ, а от много отдавна.Да ти припомня ли лобистките закони на Арсенова от НДСВ- правителството, ами тройната коалиция, които създадоха монополите?? В нормалните страни ако сам напуснеш болница, носиш последствията за това, дори и глоби има. А пропуснеш ли профилактичен преглед- сам си плащаш лечението след това. Нищо страшно не е станало- това е едно нищо на фона на тоталната разсипия в здравеопазването 23 г, а ти си се хванал за една наредба..нещастник

Лекувай се в частни клиники - свободен си. И не ми разправяй колко плащаш, защото 18 лева месечно за здраве е смешно, а при това ги плащат 30% от хората само.

Само за инфо- в Германия да викнеш линейка и да не осигурен здравно ще ти излезе ок. 600 евро, а трудът е аналогиен като тук. Там здравните не са като тук и повярвай там за щяло и нещяло гледат да те отрежат от мед. помощ, ако те хванат в крачка. Не се ли явиш на проф. преглед- пътуваш...

ЕЛЕНА БГ, НЕ Е ГЕРМАНИЯ И НЕ Е НУЖНО ДА СЕ СЛЕДВАТ ШВАБИТЕ ВСИЧКО КОЕТО ПРАВЯТ, ТЕ СА ЕДНИ ГОЛЕМИ ИЗМАМНИЦИ ДОКАЗАНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ, ВИЖ КАК Е СОЦИАЛ. СИСТЕМА НАПРИМЕР В ИСПАНИЯ. ГЕРМАНИЯ, НИКЪДЕ НЕ ФИГУРИРА НА ПЪРВИТЕ МЕСТА ПО СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ГРИЖА, МАХНИ СИ КЕПЕНЦИТЕ МОЛЯ

Идея нямаш за какво говориш. Искам да видя статистика колко пациенти бруто за цяла година в цялата държава са си платили преждевременното напускане. дали има 100? Съмнявам се. да припомня случая с Манго? Алкохолик, неосигурен, с тежко, потенциално животозастрашаващо състояние. Във боницата към порциона алкохол не се предлага, не се допуска внасянето на шльокавица отвън. Манго е недоволен, Манго иска да пие, Манго изпада в делир. Идва загриженото семейство, след заплахи и крясъци си го взима, без да плати стотинка. После пишат жалба, че не са си получили епикризата без въобще да са я търсили на място. Така ли трябва да бъде според вас?

Щом аз плащам аз ще решавам, а не алчен дегенерат

Ти не плащаш нищо, плащаш едни трохи. набийте си го в главите- в момента в който парите ви се удържат, те не са ваши, а на държавата. Няма мои пари, няма твои- вземе ли ги държавата, те са нейни

Ако аз не работя, държавата ТИ ще ми вземе дедовия ...да посвири на него. След като бачкам и държавата ТИ ми взема данък, значи, аз й давам мои пари на нея!