Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса у нас и нарастването на броя на заразените. Това заяви в предаването "Неделята на NOVA" математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

"Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен.

Има друг сценарий, който е относително оптимистичен. Той е - 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември - не по-малко от 20 000.

Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември - поне 25 000.

Четвъртият сценарий ще се случи е здравната система започне да отказва", обясни проф. Николай Витанов.

Той предполага, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен.

"Ако нещата в България се развиват по неблагоприятния сценарий може да се стигне до четирицифрено число на смъртните случаи", каза още проф. Витанов.