"Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден. Ако се оставят нещата така, то числата ще продължат да нарастват".

Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов

По думите му след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата.

"В момента все още се намираме в периода на бавно нарастване на случаите. Но, ако нещата продължават така, той ще приключи. Интересува ни базовото репродуктивно число. Има една стойност, която е 1,3 е критичната стойност, 10 души да заразяват 13, в момента числото е 1,12. Вие го видяхте нарастването през октомври, ноември. Ние бяхме стигнали до турболентността от 2000 случаи нагоре. Тя има няколко стадия - два - до 5000 и нагоре. И това е, което трябва да си представим. Това, което трябва да си представим е ситуацията в Чехия - над 5000 случая", заяви Витанов.

Най-опасните области са Кюстендил и Пазарджик в момента. Сред опасните се нареждат и Сливен, Плевен и Бургас. 

"Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите", посочи математикът.

"Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно", категоричен е проф. Витанов.

Вирусът са прекарали до този момент около 900 000 души.