След куриозната случка на протеста пред Министерски съвет в събота, когато полицаи използваха лютив спрей и се самообгазиха, става ясно, че те не са обучени за борба с масовите безредици, коментира бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов пред bTV.

На протеста против политическата система органите на реда използваха спрея заради сблъсъци. Поривите на вятъра обаче го разнесоха и така по ирония засегнати от него се оказаха и граждани, и те самите. А кадрите как униформените бършат очите си и се мият с вода предизвикаха множество коментари.

Според Радулов ситуацията е показателна за това, че нашите полицаи не са тренирани и им липсва екипировка.

"Къде им бяха противогазите, каските, очилата? Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират", коментира той.

По думите му газът е използван без видима причина, понеже масови безредици не е имало. Той смята, че това е било разпоредено и е тревожен знак за по-твърдо отношение на властта към протестиращите.

По данни на МВР трима души са били прегледани в ИСУЛ, след като се оплакали от парене в очите. Кадрите предизвикаха оживени коментари във Фейсбук.