Вирусът не е много агресивен, а реакцията на нашата имунна система е доста добра. Вирусът ще има мутации, защото и този вирус е мутация на SARS и MERS. Схемата, по която протича заболяването, ще бъде подобна. Вирусът няма полза да ни убива. Колкото повече смъртни случаи има, толкова повече се прекратява неговото разпространение. Това заяви пред Нова тв кардиологът проф. Иво Петров.

"Тези дни се появиха данни от световните статистики. Удоволствие е за мен, че при нас няма крайни стойности нито в едната, нито в другата посока. Това се очакваше. Много хора се направиха на епидемиолози, но без да разбират от това", коментира той и добави, че според него страната ни е успяла да запази живота и здравето на хората в много голяма степен.

"Всички ние се учим ежедневно и ежечасно. Колкото и далеч да сме то разрешаването на глобалния проблем, толкова по-близо сме до патологията. Не можем да останем оазис. Ние сме част от Европа и света. Когато и да бяхме отворили границите, положението щеше да е същото. Все още заразата е на клъстери. Пропорцията си остава същата все пак - 5-6% от изследваните", коментира проф. Петров.

Според него това е един от големите уроци на тази пандемия - да се научим да пазим себе си и останалите и по-скоро да пазим останалите, за да пазим себе си.

"Аз съм против затварянето - както заради развитието на епидемията, така и заради развитието на обществото. Не си го мерим със съседите, но все пак сме много по-стабилни от много от тях. Тъй като няма специфично лечение, смятам, че системата на здравеопазването е достатъчно добре подготвена", заяви той.

Проф. Петров смята, че лекар никога не може да откаже помощ на човек в нужда - без значение какъв е той. "Имаме колежка, която се оказа болна от коронавирус. Тя обаче е толкова педантична и спазва мерките, че не е заразила нито един пациент и нито един свой колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство", разкри Иво Петров, след като бе помолен да коментира и слуховете, че се дават пари на хора, които да казват, че роднините им са починали от коронавирус.

"За Щатите и за Германия знам със сигурност, че има такива случаи. Не знам дали има у нас такова нещо, сигурно има, призна той. - Всяка спекулация трябва да бъде осъждана и наказана."

Пред дни математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов направи прогноза, че до няколко месеца болните у нас ще са петцифрено число.

"Предполагам, че проф. Витанов е прав. Може да има всякакви предсказания, които се базират на математически модели. Испания и Италия много пострадаха, но при тях сега има съществен спад. Ние ежедневно се учим. Статистиката за броя на активните случаи не трябва да ни притеснява, защото пропорцията на хората с усложнения се запазва. Нямаме повишение на тези хора. 50% от нас са абсолютно неподатливи на вируса", каза той.

Медикът смята, че вирусът не е агресивен, а реакцията на нашата имунна система е доста добра. "Вирусът ще има мутации, защото и този вирус е мутация на SARS и MERS. Схемата, по която протича заболяването, ще бъде подобна. Вирусът няма полза да ни убива. Колкото повече смъртни случаи има, толкова повече се прекратява неговото разпространение", каза той.