"Мерките срещу коронавируса у нас са много лежерни. Поначало тук истински локдаун не е имало. Не сме имали вечерен час, не сме натискали есемеси дали можем да излезем. Тук хората не са много дисциплинирани", коментира проф. Генчо Начев в предаването "Тази сутрин" на bTV.

По думите му българинът става дисциплиниран и спазва законите, когато стъпи извън страната ни. "Аз не съм ходил по молове, но като гледам по телевизията - там никакво разстояние не може да се спазва", изтъкна проф. Начев.

Той е категоричен, че ако се премине прага от 200 заразени на 100 хил. души, ще се мисли за въвеждане на по-строги мерки.

Начев коментира, че в болница "Св. Екатерина" 60% от персонала са се ваксинирали срещу коронавирус. "Мисля, че процентът на желаещите се увеличава и, ако има някакво съмнение по отношение на това дали да се ваксинират, е заради липса на информация за тези ваксини", допълни проф. Начев. Той е категоричен, че тази липса на информация идва от самите производители, които дават ограничени данни.

"В момента в болница "Св. Екатерина" е спокойно, има легла в коронавирус отделението, но останалите сектори, които са за друг тип пациенти, са пълни", отбеляза проф. Начев.

По думите му при нас здравето не е на първо място. "Обикновено декември и януари винаги е бил по-малък напливът към болниците. Българинът не е свикнал да мисли за здравето си. Когато кажа, че трябва да оперираме някого, той ми отговаря "Първо трябва да заколя прасето, да омъжа дъщерята", каза проф. Начев.