Премиерът Бойко Борисов изпрати папа Франциск на летище София. Приключи апостолическото пътуване на Светия отец в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вижте снимки

"Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове, каза Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София.

Премиерът благодари на папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона.

"Правя го по убеждение. "Добрият съсед е повече от роднина" - казваме в България. Народът се радваше, видях го", посочи министър-председателят.

"Продължавайте да изграждате мир, сейте добро". С тези думи завърши срещата между Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов.

От София главата на Римокаторическата църква замина за Скопие.

В Северна Македония православните са мнозинство, около две трети от населението, а мюсюлманите са една трета, основно членове на албанската общност.

По време на визитата си папата ще отправи послание за единство в малката балканска страна, която е мозайка от националности и вероизповедания. Самият папа в обръщението си към народа на Северна Македония отбеляза преди броени дни, че особената красота на тази страна е свързана с различието на култури и етнически и религиозни принадлежности, които има в нея. Той припомни, че най-хубавите мозайки са онези, които имат най-много и разнообразни цветове.

Програмата на главата на Римокаторическата църква в Скопие предвижда среща с политически и религиозни лидери и посещение в мемориалния комплекс на Майка Тереза, която е родена в Скопие, но го е напуснала в края на 20-те години на миналия век, отбелязва Франс прес.

На централния площад в северномакедонската столица папата ще отслужи меса, за която бяха раздадени 15 000 безплатни билета, като хора от различни вероизповедания побързаха да се сдобият с тях.

Визитата на папата ще бъде два дни след избирането на нов президент на Северна Македония - Стево Пендаревски.

Това е първо посещение на папа в Северна Македония. Папи са посещавали от бившите югославски републики Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Папа Йоан Павел Втори на два пъти е бил в Босна и Херцеговина и Словения и на три пъти в Хърватия. Папа Бенедикт Шестнадесети е бил в Хърватия. През 2015 г. Франциск посети Босна и Херцеговина, припомня ТАСС.

Посещението на папа Франциск в Скопие приключва тази вечер, когато той ще се прибере в Рим.

В края на май е запланувано посещение на папата в Румъния.