Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, уточни, че по никакъв начин не може да се каже, че огънят е спрян, защото предстои повишаване на температурите, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

"Не можем да говорим категорично кога точно пожарът ще бъде напълно потушен. Теренът е много насечен и въпреки локализирането на огъня, все още има слой от няколко сантиметра, който тлее", каза Дамянов.

Той посочи още, че при всички случаи и след спирането на огъня ще се наложи няколкодневно денонощно дежурство на екипи, които да предотвратят евентуалното му ново разпалване.

Хеликоптери и около 300 военни, огнеборци и доброволци се включиха в потушаването на пожара над Рилския манастир, предаде БГНЕС.

Огнената стихия тази сутрин се разрасна и обхвана около 150 декара, но благодарение на смелите им и енергични действия в крайна сметка тя бе овладяна от юг и север, но все още не е потушена.

Два хеликоптера МИ-17 от авиобаза "Крумово" се включиха в потушаването на пожара малко след 7.30 часа тази сутрин. Те пълнят с вода от преливника на ВЕЦ "Рила" в едноименния град. Курсът отиване и връщане до мястото на пожара им отнема десетина минути.

Доброволци се качиха към 7.00 часа, за да ограничат разрастването на огнената стихия, която достигна почти 500 метра от Додов връх. Към мястото на пожара се отправиха огнеборци и около 70 горски служителя, като задачата им беше да направят обход и да спрат огъня на билото.

Теренът е изключително труден и е с наклон повече от 60 градуса при надморска височина от около 1900 метра.

На мястото е пристигнал министърът на отбраната Николай Ненчев. Той заяви, че военните са "силно мотивирани и ще се справят с възложената им задача".

Ненчев каза още, че си сътрудничи добре с главен комисар Николай Николов и информира периодично премиера Бойко Борисов за развитието на ситуацията.