Мнозинството българи (57%) вярват, че правителството на ГЕРБ ще изкара пълния си мандат. Данните от изследванията на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа" показват, че сегашното управление, според гражданите, е без алтернатива. На обратното мнение са една пета от запитаните.

Обяснението на този факт Евелина Славкова от "Тренд" свързва до голяма степен и със спечелването на изборите за Европейски парламент.

"След като голямата опозиционна партия не успява да пребори ГЕРБ, то тяхната безалтернативност към момента е видна. Това показват реално и данните, това показва и електоралният въпрос. Единствено след "Апартаментгейт" имаше обръщане... БСП бяха преди ГЕРБ. Сега отново ГЕРБ заема първа позиция", коментира пред БНР Славкова.

По въпроса за партийните субсидии тя отбеляза, че 42% - най-големият дял от българите, смятат, че партиите трябва да получават държавна субсидия от 1 лев. "25% посочват, че нула лева трябва да бъде партийната субсидия, т.е. абсолютно никаква партийна субсидия не трябва да получават политическите партии", изтъкна Славкова, като уточни, че един процент от извадката екстраполира 55 хиляди души.

В същото време българите си дават сметка, че намаляването на субсидията ще доведе до задълбочаване на партийната зависимост от бизнеса, допълни експертът.

Резултатите от изследването на "Тренд" показват, че Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. В първата петица по този показател са още Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниско е положителното отношение към Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%).