Главното мюфтийство остро осъжда поругаването на над 40 мюсюлмански надгробни плочи в Добрич. Това се посочва в декларация на мюфтийството в България, разпространена от неговата пресслужба.

"Държавните институции трябва да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на този вандалски акт", посочват от мюфтийството.

В декларацията се казва още, че вандалската проява се е случила на 6 септември, когато страната отбелязваше Деня на Съединението. "Необходимо е да се замислим сериозно в дълбокото значение на надписа над парадния вход на Народното събрание: "Съединението прави силата", с който се представихме пред света по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз", отбелязват от мюфтийството.

Те посочват още, че ислямофобията е станала модерна в днешни дни и за съжаление се посяга дори на последните наземни домове на покойните.

"През последните две години в Народното събрание бяха внесени няколко законопроекта за вероизповеданията, но за съжаление нито един от тях не е градивен и не обслужва нуждите на вярващия човек", смятат от мюфтийството.

Според Главното мюфтийство законопроектите са рестриктивни, целят да извлекат политически дивиденти и да угодят на псевдопатриотични чувства.