Граждани излизат на протест пред Народното събрание, за да поискат сваляне на имунитета на лидера на партия "Атака". Хиляди вече са подкрепили в социалните мрежи протеста срещу него, който ще е под наслов „Да свалим дружно имунитета на „народния представител" Волен Сидеров".

Протестът е от 17:30 ч., като часът е съобразен с актьорите, които в 19 часа имат представления. „Часът е такъв, за да може да се включи и разгневената театрална общност, която в 19 трябва да играе. Защото това й е работата", обясняват организаторите.

Само за няколко часа протестът беше подкрепен от над 7100 души в социалната мрежа.

В началния час се бяха събрали около 300 души, като поне за момента протестиращите са се разположили пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, а не пред самото Народното събрание, предаде "Фокус". На него присъстват много студенти и преподаватели от учебното заведение, но и много граждани, които са дошли да изразят своята подкрепа. Сред тях има известни актьори и режисьори.

По-късно около 500 души пък се включиха в мирно шествие от пл. „Св. Александър Невски” към сградата на НАТФИЗ.

Още преди започването на протеста сили на жандармерията бяха разположени около сградата на Българската академия на науките, както и в градинката до Софийския университет, пожарни коли и автобуси с полицаи са паркирани и пред храм-паметника "Александър Невски", предаде БНР.

Столичната полиция предприема мерки по охрана и опазване на обществения ред и недопускане на противообществени прояви преди, по време и след заявените тази вечер протестни действия на площад "Народно събрание" в столицата, съобщиха от МВР.

Охранителните действия ще бъдат насочени срещу груби нарушения на обществения ред. Целта е опазването на живота и здравето на участниците, както и на гражданите и посетителите на София, минаващи по маршрута.

Полицаите ще се грижат и за опазването на общинското и частно имущество, посочват още от МВР.

Късно в неделя Волен Сидеров за втори път нахлу в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), а при извеждането му полицаите трудно го изолираха от хората, които искаха да се саморазправят с него.

Самият Сидеров заяви, че при снощния инцидент е бил пребит от полицията и е направен опит да бъде убит по поръчение на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.
От МВР обаче категорично отрекоха той да е бил ударен от полицай, а по-късно се разбра, че той е бизнесмен.

Протестът срещу Сидеров беше организиран още в петък, когато първо залепи плакати срещу наркотиците по фасадата на сградата на НАТФИЗ, върху театрални афиши, а по-късно нахлу в сградата на академията, като обиждаше студенти и искаше от полицията да ги арестува. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев разказа, че депутатът е карал своите сподвижници да хвърлят по пода пакетчета с марихуана, за да обвини студентите.

АНКЕТА: Да бъде ли свален имунитетът на Волен Сидеров?