Данните са на ГД "Национална полиция" и бяха разпространени от МВР. Оттам  уточняват, че в броя на загиналите са включени и хора, които са починали през тази седмица, макар инцидентът може да е станал в друг период.

Анализът на вътрешното ведомство показва, че превишена скорост, шофиране без правоспособност или след употреба на алкохол остават най-честите нарушения на водачите.

11 504 е общият брой нарушения, установени от служителите на "Пътна полиция" през периода от 10 до 16 август в цялата страна, показва справка на сайта на МВР. 

Най-много са нарушителите в София, следвани от Бургас и Пловдив. 4308 от тях са явни нарушения, засечени от пътните полицаи без условията на
видеозаснемане.

За периода са съставени общо 5601 фиша и 4298 акта. Основните причини за санкциониране с актове са шофиране без правоспособност – 667 и след употреба на алкохол – 479.

Издадените през тази седмица фишове за установени предишни нарушения са 7519, като в по-голямата част основанията за санкциите са превишена скорост.

Миналата седмица вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че поема под пряк контрол катастрофите по пътищата. Тогава стана ясно, че по нейно нареждане "Пътна полиция" ежедневно ще следи статистиката, а информация за броя на нарушенията, издадените фишове и загиналите ще има всяка седмица.

Служител на ДАТО загина на пътя

Служител на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО - службата за подслушване и проследяване - б.р.) загина при тежка катастрофа на изхода на град Исперих в посока Разград, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Произшествието е настъпило около 15 часа днес. Петдесет и седем годишният Д.С. е бил в отпуск и е пътувал с личния си автомобил "Ситроен" заедно със съпругата си и тяхно приятелско семейство.

Вижте снимки >>

Лек автомобил "Ланчия Либра", управляван от 44-годишен мъж от Исперих, е навлязъл в насрещното платно и се ударил челно в "Ситроен"-а. При сблъсъка на място е починал Д.С., а 57-годишен мъж от село Йонково, който се возел на задната седалка, е транспортиран в МБАЛ - Разград с тежка черепно-мозъчна травма.
Съпругите им и 70-годишната майка на водача на "Ланчията" са откарани в Исперихската болница с по-леки наранявания.

НА ФОКУС: Истинският мъж кара винаги с 200. Нищо, че убива деца