Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Добрата новина е, че по-опасният вариант на коронавируса "Мю" не носи толкова голям инфекциозен товар, у нас няма регистриран случай на заразен с него и няма да предизвика поредната пандемична вълна.

Донякъде успокояващ е и фактът, че въпреки че е толкова заразен, "Делта" едва ли ще достигне пиковите стойности на заразени от миналата есен.

За да спре обаче мутацията на Covid-19, който да създаде пореден по-опасен негов вариант, светът ускорено увеличава броя на ваксинираните.

На този фон започна и поставяне на бустерна доза за тези, които вече имат шест месеца от поставянето на първите инжекции.

Върви ваксинацията и на децата от 12-годишна възраст нагоре.

За учениците в училище и студентите все още не са тревожни данните, но за да продължи обучението на място в училищата и университетите е добре и родители, и преподаватели да вземат решение за ваксиниране, съветва директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю за Dir.bg:

- Влязохме в астрономичната есен тази седмица. Миналата година не чухме нищо за грипни вируси с аргумента, че Covid е по-силен и той не предоставя поле на действиe на други вируси. По-различна ще е вирусологичната картина в страната тази есен от предходната?

- Миналата година имаше десетократно намаление на случаите на Остри респираторни заболявания (ОРЗ) заради многото локдауни и много стриктно спазване на противоепидемичните мерки, т.е. в опита си да ограничим Covid-19, ограничихме разпространението и на останалите вирусни заболявания. Тази година обаче живеем далеч по-свободно и по-слабо спазваме мерките, което ни дава основание, че ще имаме повече случаи на ОРЗ през тази година, но далеч по-малко от обичайно срещащите се грипни вируси.

В момента в страната не циркулират такива вируси, те ни атакуват обичайно през декември, поради което е още рано да говорим за тях, но имаме основания да смятаме, че тази зима случаите на вирусни ОРЗ ще бъдат повече, поради което е препоръчително поставянето на противогрипна ваксина.

- Подценяван ли е "Делта" вариантът за децата? От една страна се твърди, че те прекарват вируса по-леко, а при усложнения стигат до пневмонии, но и други грипни вируси предизвикаха пневмонии при децата. В същото време имаме и смъртни случаи на Covid при децата.

 - Covid е много по-опасен от другите респираторни заболявания, защото е нов вирус, към който и ние, и децата, нямаме никаква защита. И много по-често се стига до пневмонии отколкото другите ОРЗ. Децата съвсем не са пощадени. Да, по принцип, карат коронавируса по-леко, но това правило има много изключения и някои от тях са фатални. Така че съвсем не са изключени фатален изход и тежко протичащо заболяване, макар и да не са правило.

- Какво е вашето мнение за поставянето на ваксина на децата - да се поставя на всички или само на тези, които имат рискови заболявания? Мнозина се питат доколко това е оправдано за здрави деца, когато става дума за подрастващи организми, които продължават да изграждат собствена имунна защита.

 - У нас е разрешено поставянето на ваксина на деца от 12 години нагоре с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" след одобрение от Европейската агенция по лекарства. Поставянето на ваксината е абсолютно безвредно за децата, пък и те по-добре от възрастните я понасят, така тя трябва горещо да се препоръчва.

- Само че у нас мнозина лекари твърдят, че не може може да се ваксинират децата с "Модерна" и отказват.

 - И двете РНК ваксини - на "Пфайзер" и "Модерна", са разрешени и не би трябвало лекари да отказват с аргумента, че нямат указания за това.

 - В момента Covid статистиката сочи покачване на броя на новозаразените в страната. Спрямо миналата есен по това време повече ли са случаите?

- Сега по-рано започна вълната, но може да допуснем, че и по-рано ще свърши. Ако е като миналогодишната, ще ни чака по-тежка есен, но не вярвам. Преди няколко седмици бяхме в плато от 280-290 заразени на 100 000 души за 14 дни. Вероятно сега ще се повишат случаите заради започналия учебен процес на ученици и студенти, но предполагам, че няма да достигнем пиковете от предишната есен - над 4000 заразени за 24 часа. Предполагам, че сега ще стигнем най-много до 3000 случая, след което плавно ще спада броят им. Този период на спад е огледален на периода на покачването им.

 - Кога ще преборим четвъртата пандемична вълна?

 - Пикът обикновено трае от няколко дни до 1-2 седмици, след това в рамките на месец случаите спадат и то значително - т.е. ако сме стигнали до 3000 случаи, след месец ще паднат под 2000, а след още един месец ще бъдат под 1000, което вече е поносимо. След това спадат ще продължи.

- Докато не се появи нов вариант на Covid, който да предизвика нова пандемична вълна?

- Да. И тук въпросът е именно в това - максимално големи контингенти да бъдат ваксинирани, за да са невъзприемчиви за предаване на вируса, защото при това предаване, той мутира.

- Какви профилактични мерки бихте препоръчали да предприемем за повишаването на имунната защита срещу Covid през есента, освен ваксините и противоепидемичните мерки?

 - Витамин Д се наваксва със слънчева светлина т.е. да не си седим само пред компютрите и офисите, а да намираме време за разходка навън. Други витамини може да добавим и с цитрусови плодове. Необходимо е и балансирано хранене, така че да потискаме имунната система от тестени и захарни изделия т.е. максимално да ги избягваме и да наблягаме на плодове, зеленчуци, житни продукти и ядки. И разбира се, умерен режим на натоварване в работа, т.е. да отделим достатъчно време за почивка след работа за да се възстанови организма напълно. Нощният сън е задължителен - поне 7 часа, за по-възрастните, а за младите - даже 8. Като контрапункт на стреса, който потиска имунната система, е добре да се включи и известно физическо натоварване, кой каквото предпочита.