Виктор, Веселин и Христо са открити в Стара планина, близо до село Тъжа, което се намира на около 15 км от Калофер, съобщи БНР. 

Момчетата са стигнали сами до ВЕЦ - "Тъжа" над селото, уточниха пред "Фокус" от Планинската спасителна служба. Тримата вървели дълго покрай реката и накрая видели човек от ВЕЦ -а- Красимир Иванов. Пред bTV той коментира, че се чувства късметлия. Уточни, че когато видял младежите, те са били изтръпнали и трудно говорещи. Завел ги до магазина в селото и съобщил на планинските спасители, че ги е открил.

Вижте снимки на момчетата >>>


Момчетата са омоламощени и много гладни, но в добро състояние, уточниха от ПСС.  Най-тежко е състоянието на Веселин, чиято ръка е премазана и инфектирана. Той е в казанлъшката болница.

Тримата са пили вода от потоци, не са имали никаква храна и са си поделили дрехите.

След намирането им са били свалени в селото с военния вертолет, който се включи в издирването им, каза пред БГНЕС кметът на Калофер Румен Стоянов.

Преходът, който те са направили от мястото, където са се обадили за последно, до мястото, където са открити, е около 30 км труден планински терен. През цялото време през деня те са се движели.

Момчетата обясниха, че не са имали представа, че толкова много хора ги издирват. Те разказаха, че са се загубили в още първия ден от пътешествието си. Търсейки пътека от хижа "Рай", те са се качили почти до връх "Ботев" и след това са тръгнали надолу. Минали са през резервата "Джендема".

Едно от момчетата Виктор Димитров коментира, че животът им е могъл да приключи многократно като даде пример: "Увиснах на 90-градусов склон, както е водопадът, добре, че ме държаха за ръка. Спахме на градушка, на дъжд, спахме под дървета", разказа той пред БНТ. Младежът  уточни, че вълци и мечки не са срещнали.

Роднините им обясниха пред медиите, че са безкрайно благодарни за спасителната акция.

Все още не се знае кой ще плати скъпата акция по спасяването на момчетата.

Три хеликоптера бяха включени в спасителната операция. Две от машините бяха оборудвани с термокамери, а единият хеликоптер - с технологично оборудване за издирване, предоставено от "Гранична полиция". Днес в издирването се включиха над 100 спасители, както и две кучета.

Вижте подробности за спасителната операция.