Намериха живи и здрави тримата младежи, изгубени в планината

Намериха живи и здрави тримата загубили се в Стара планина младежи. Четвърти ден те бяха в неизвестност. Засега не се знае кой ще плати акцията по спасяването.

Обратно в новината

Коментари - Намериха живи и здрави тримата младежи, изгубени в планината | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво значи открити? Младежите са се спасили сами без да им окажат необходимата помощ! Стига сте спекулирали! и без това изживяха доста тежки моменти.

Първо: За радост всичко приключи щастливо. Второ: Родителите на тези млади мъже, щат, не щат ще трябва да платят. За урок! Трето: В тази ситуация, видно е, че нашите мили, скъпи деца и на 1% не са подготвени за живия живот. Пълна неспособност за справяне в екстремни ситуации. Само, като си помисля, че такива младежи биха ни защитавали...ми, те ще изпострелят своите, бе.

Виждаш ли какво пишеш? 1. Мъжете са се спасили сами при 4 дневна борба с природата. 2. Не са получили никаква конкретна помощ от стасителите, освен тъпите инструкции да ги чакат 10 дни може би и да не се обаждат на никои друг? 3. Неспособността идва от това, че лапачите в Министерството на образованието получават пари от ЕС за проекти за сепариране на децата от 3 години - матура на 3 годишни. 4. Държавата и институциите провеждат геноцид спрямо българското население и в частност младежта. Няма военно обучение, няма инструкции за самозащита и ориентиране в трудни ситуации. Подготвя роби за чужди инвеститори в партиен просперитет и роботи за машинно гласуване. За какви пари говорите?

Нашите мъже умират от "ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН" в чужбина защитавайки интереса на "ПРИЯТЕЛЯ"! На от свой огън, Освен ако под това на разбираш - заповедтта на главнокомандващия на въоръжените сили, който ги изпраща за пушечно месо в защита на лъжливи каузи.

така става като се прекали с амфетамините.

Имаш в предвит амфетамините заловени от митническия началник, които в последствие се оказа марихуана, която са му давали като бонус за осигурения безпрепятствен трафик.

Друг въпрос. Как се случва така, че и трита телефона се изключват едновременно, поради изтощаване на батериите?

Има друг въпрос. Каква спасителна акция е тази, при която се издирват лица, които се крият?

Имам един въпрос. С какви телефони сте се загубили. Все един от 3 студента ще притежава "смартфон" с интегриран в него ГПС. Вместо да го използват за да се ориентират, защо да не се похвалят на всички, че са се загубили. Пич, в гората си, на 20 години със запалка. И твърдиш, че не можеш да поддържаш огън

Ако е нямало маркировка, за мен момчетата нямат вина. Едно време бе трудно да се загубиш в планината, защото навсякъде имаше маркировки,но с времето те постепенно изчезват и не се подновяват и ако ходиш някъде за първи път лесно можеш да се изгубиш. Преди няколко месеца и ние се объркахме на път за хижа Вада, изведнъж пътеката се раздели на две и се чудехме по коя да тръгнем, нямаше никакво упътване, поели сме по грешната пътека. Добре, че на отклонението за хижата на шосето имаше табела, че до хижата се стига за 2часа, а ние вече вървяхме вече 3 часа, а хижа не се виждаше и се върнахме.

Интересно изявление направи командира на "Кугър"-а?

Като са спали 3 дни под дъжд и градушка, как така се появиха гладко избръснати? Толкова безотговорни деца ! Да ги търсят 70 срасители, хеликоптери, кучета...Да говорят в новините 3 дни за тях...Кой ще плаща?-безплатен обяд няма.

ако бяха минали през казармата щяха да знаят дали да поемат към гората и как да се подготвят, а така мамините знаят - цигарката, чалгата, колата и толкова, вижте колко са подготвени за живота, колко са пораснали,че не знаят къде е долу и къде горе в планината, което е най-елементарното, изобщо кухи лейки

На тази възраст руснаци и германци са биле на фронта и са се сражавали за родината си. Това са в МЪЖЕ. не чувствам никакво съжеление достатъчно са голями за заслужено наказание. Бих казал поведението им е левашко

съвсем умни не са. Как може да не се ориентират по слънцето на къде да вървят? 30 км вървяли и там спали - гладушки и дъжд? Когато бях и аз млад, също така бях наивно повърхностен и тръгнах сам до хижа РАЯ - без да мисля за диви животни-имах нож. Глупчо и сега казвам че беше много авантюристично.

Още две безплатни акции с хеликоптери и ПСС фалира. После кво правим. ПСС не е на държавни субсидии?

Ами то така се фалира. На всеки може да се случи. Даже и на ППС.

Не очаквах такъв развой на събитията.Мислех си,че вече са оглозгани от мечката Пепа и вълците Крумчо и Гиздьо.

ВЪПРОСЪТ КОЙ ЩЯЛ ДА ПЛАТИ Е НАПЪЛНО АБСУРДЕН. АЗ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И СЪМ СЪГЛАСЕН С РАЗХОДИТЕ НАПРАВЕНИ ЗА МОМЧЕТАТА. УТРЕ СЪЩОТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ И С НЯКОЙ ОТ ВАС. НО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН БОКО ТИКВАТА ДА СИ "ФЪРКА" НИТО КОЙТО И ДА БИЛО ДРУГ

Родителите им да платят спасителната операция, явно е по-евтино отколкото да си научат децата да мислят преди да направят нещо. Балкана не е градската градина.

Като ги гледам тримката, май са си били вкъщи. За три дни каква брада ще ми покара! ;)

А бе и аз очаквах да ги видя с 20 см брада и коса и тен като след месец на морето, а пък те с едва набола 3-дневна брада като на 20-годишен младеж !?!

И къде я видя тази брада?

Днес цял ден чета коментарите - връщам се по няколко пъти, отчитам и плюсовете и минусите под всеки коментар. И.....стигам до извода, че има ПРОВОКАТОРИ, които НАРОЧНО ЗЛОСЛОВЯТ против момчетата.Нарочно - за да ни изкарат лоши и злобни отрепки. А това не е така.Интересно е да се направи социологическо изследване - толкова наистина ли са ЗЛИ българите или някой ИСКА ДА ПОВЯРВАМЕ, че сме зли.Аз мисля, че това е отново проява на някакъв вид"световна конспирация" (макар че изглежда налудничаво)- защото просто не може да е истина.

Нема смисъл - платените тролове са отдавна известни. И макар че в случая не разбирам каква им е точно целта (понеже обикновено са политически протежета), те си съществуват. Може и да са вече уволнени или бивши такива :)

Не са били там където им е мястото. Планината не е за подценяване. Нямат право. Все едно да идеш на МОЛ без пари. Да си платят акцията, ние другите си плащаме застраховки годишни. И тук не може да стане дума за данъци. Управляващите взима други наши пари, тези са си на доброволците на ПСС, които жертват себе си, за хора, които не са разбрали че ги търсят.... Ком Емине е 630 км и към 18 дена, тея за 4 дена направили 100 км ... айде нема нужда пусни се по дерето и за 15 км си ви населено място или в северна или южна БГ. Да си платят. Ама те, не родителите им!!!

TIREX

четеш но нямаш и грам мозък за да не видиш подигравката с хората и от"спасителите" и от изгубените. благодарение на това, че има толкова тъпи патки нацията е загнила.

Военните с 3 хеликоптера, с термокамери и друго оборудване за проследяване не са забелязали три викащи и махащи по тях момчета. А би трябвало с цялата тази техника да могат да открият криещ се вражески елемент. Кой ще оцени ефективността от работата на хеликоптерите и другата техника та да се говори за заплащане?!?

А така. Помисли си сега, дали изобщо е имало викащи и махащи момчета?

Така беше написано в една друга статия. Но даже и да са се крили, е трябвало да бъдат открити - те все пак не са обучени както един военен от вражеска армия.

Както се разбра - нито са викали, нито са махали трите издирвани елемента (по техни думи, хеликоптерите прелитали бързо, а другото им изказване е че не ги били чули). При толкова противоречия в тази история, защо не се замислите малко?! Няколко дни в планината и слънцето не ги е хванало по нежните бузки "дечицата". Интересно къде са се крили, докато е траело търсенето.

Тези младежи направиха едно учение на военните, участвайки в него като три точки с по-висока температура (които не можаха да бъдат локализирани). Те(младежите) дори са рискували на моменти живота си, при това съвсем безвъзмездно... Защо някои си мислят, че младежите трябва да плащат на някого нещо?!?

Все още не се знае кой ще плати скъпата акция по спасяването на момчетата. Туй защо е написано с по-черни букви ? Защото според автора на статията, това е най-важното ли? The Coast Guard, National Park Service and all law enforcement agencies are ultimately funded by tax payer dollars. Освен това, в същата чужда статия се казва, че спасителните операции възлизат на около 1,5 цента на посетител на националните паркове. Т.е. обобщено, по света никъде не се плаща за спасителна операция. Но, нашите журналисти - повечето пишещи само по сигнал и за личен интерес, някой им е подшушнал. А кой ще плати примерно, за паметника - АЕЦ Белене ? Адски дразнеща журналистика се завъди напоследък и се чудя дали да ви чета и да ви гледам, платените насочващи в грешна посокоа вниманието писания и предавания!

Спасителните операции трябва да са безплатни за гражданите, да са дотирани от държавата. То затова са Спасителни, а иначе ще са Обирджийски.

"Искам да се извиня на всички, които бяха на място и отразяваха събитията. Реагирах малко грубо и може би си излях напрежението върху тях", заяви майката на Веселин пред кореспондентите на TV7 във Велико Търново. Тя е категорична, че няма да плащат за разноските по търсенето. "Нямам думи за такива нахални хора, които говорят колко струва акцията и че ние трябва да платим разходите! Аз ще ги попитам колко струва един човешки живот, три човешки живота! Дори определили цената, че трябва да бъде по 20 хил. на момче", ядосва се Мария Иванова.

А когато се влезе в ресторант - защо се плаща, в болница защо се плаща, погребалните услуги също са платени - просто всеки труд има цена. Който не иска да плаща, трябва предварително да си направи застраховка и тя покрива евентуални разходи.

Малее, как имате енергия да пишете още по тази тема, не знам. Криви прави, ще ги разследват и ще се разбере какво са правили и къде са били.

Значи, аз тъпия галош си купувам застраховка и си плащам при спасяване като поп. Само аз ли съм бълъка? Никви застраховки, вече щом спасяването е безплатно.

бате, такива кифли ни бият по рномето, за теб мен едва ли да усат три хеликоптера....и аз си плащам!

КАК ТАКА КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ТЪПАТА ИМ ОПЕРАЦИЯ?!?!?! Селд като това им е работата да спасяват?! Който плаща на пожарникарите да са пожарникари, на раздавачите да раздават и на чистачите да чистят. Кой ще плати на лекаря, който спасява човешки живот. Да ви имам и проблема дебилен! А ако бяха умрели? Кой ще плати погебението?

много си прост, тва да не ти е кварталната бакалия или парка, в планината отиваме със застраховки. Ако умреш, плащат по- малко близките за чувалите акос и застрахован, а ПСС са доброволци, работят си друго по принцип и се пускат да помагат като ги викант. За жалост такива хора.

Защо цензурирате мненията??? Или вече е практика да се лъже държавата и дир-а го одобрява?

Не, не и в пълен размер.

Хаха, добре, че не зависи от вас как да се харчат държавните пари, защото ако зависеше, щяхме да ядем държавни кебапчета и да висим по цял ден в селското бистро. Който се е осмелил да се загуби в планината или да се разболее от рядка болест, да умира. Нещастници сте.

Не е хубаво да те манипулират на първосигнално ниво. Децата всъщност са 20 годишни млади мъже. Отделно те самите създадоха най-голямата суматоха и притеснение у всички нас, наблюдаващите случая с вълнение. ''Децата '' не си бяха взели раниците и дрехите , а бяха тръгнали като на разходка пред блока. Това доведе до масовата истерия у всички които водеха спасителната операция - ''децата'' може би мръзнат , на ръба на оцеляването са, гладни са ,изтощени и така нантатък бетствен рисунък. Отделно самото ''приключение'' се оказа до самия край ,много озадачаващо и пълно с факти водещи до противоречиви въпроси. Все пак, за да се приключат нещата , трябва да има разследване по случая, за това какво всъщност е станало, имало ли е закъсали в планината млади мъже и най-важното - Кога са се прибрали,във вторник следобед, или още в неделя.

Личи си, че нито тези младежи са прекарвали дълго време в планината (поне щяха да се овъргалят малко, за да изглеждат понацапани), нито по-голямата част от пишещите тук са стъпвали реално в планина, особено в по-лошо време (да не говорим за градушки) - тогава нямаше да се дърляте за това кой трябвало да плаща и кой не. Естествено, че службите са за това, да спасяват, защото всеки може да изпадне в подобно състояние, независимо колко е подготвен или не. И въпросът за плащане принципно не трябва да се поставя - но само АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО те са били изгубени. Но май нещата изглеждат съвсем различно. И затова трябва да се провери кой ги е намерил, къде ги е намерил, в какъв вид - къде ги е водил да се изкъпят, избръснат, преоблекат (щото са не само чистички, ами и изгладени!) и ако се установи, че не са били загубени, да има някакви последици. Защото както за фалшиво повикване на линейка има санкции, така и за фалшиво "изгубване" в планината за 4 дни и разкарване на спасителите и занимаване на половината държава, трябва да има санкции.

кой е толко луд, че да ходи в планината при лошо време??? аз си пиша тук и съм ходил по планините, но имам достатъчно ум у главата да е при хубаво време, особено когато ще се правя на турист.

Не си турист! Преди доста години щяхме да замръзнем през август на път за хижа "Ехо"! Август, слънце, топличко.... и в рамките на 15 мин. стана тъмно, като нощ и като се изви една буря, като затрещя този Балкан, светкавиците можеха да се докоснат, ние бяхме на билото... Пред нас на 30 метра гръм удари дърво и го разцепи, като се отвори това небе и изля студен, пронизващ и неспирен дъжд, примесен със суграшица... И да не описвам повече, добре че се измъкнахме невредими, вярно посинели и вкочанени, но живи! Така че не си мисли, че като тръгнеш в планината можеш да разчиташ на времето. Може да се смени няколко пъти в рамките на няколко часа! Глупостта в тези ситуации няма нищо общо! Трябва екипировка, резервни дрехи, всичко да е опаковано така, че да не се намокри. Няма да влизам в повече подробности.

Алчни безсрамници - заслужавате вашите деца да не се върнат!

Радвам се, че са живи и здрави момчетата! Това е младостта!

и не са ги намерили, дори заглавието е лъжливо при комсомолците дето трудно пишат и не могат да мислят

в белите държави има не пионерчета дето обичат партията , а скаути, всичко при комунизъма е наопаки

TIREX

и за да се отчетат едни пари гъзрачетат от селото са смъкнати долу с Военен хеликоптер ! а с кола 20 минути. И как няма да говорим за пари след като точно в този случай се източиха хиляди!Кка да преглътнем че нито "един спасител" не Ги намери! нито техниката успя ЗАЩО?кой ще разследва???

TIREX

До кога ще правят хората на балъци?- чисти свежи и нагли-4 дена ... благодари се на господ намесват се партии ,цигани а Истината е едни пластове се задвижиха когато се отвори Далавера!

Да благодарим на Бога, че спаси тези момчета. Хубавата новина трябва да бъде повод не да се плюем и да броим парите за спасителната операция, а да помислим за въвеждане на повече прагматични дисциплини в училище - плуване, ориентиране, оцеляване сред природата. Защото, съгласете се, ама за да вървиш в България 100 километра и да не срещнеш поне едно селце или махала, трябва да нямаш АБСОЛЮТНО НИКАКВИ навици по ориентиране, нито познания по география. При това тук не говорим нито за виелица, нито за мъгла - т.е. видимостта е била сравнително добра. Просто момчетата вместо да вървят надолу - към равнината, са се катерили нагоре - към върха!

Вярно е, допуснали са много грешки, но нямаеш и ка да знаят какво да правят, след като няма обучение по оцеляване. Намвирали сда се в райно на клетка на мобилен оператор и трябваше да останат там за да стеснят периметъра на търсене. Да изключат мобилните телефони и да оставят само един. Да намерят открито пространство и да останат там за да бъдат забелязани. Момчетата не знаят как да си построят укритие, да запалят огън, да потърсят ядивно растение. И най-лошото не са слушали инструкциите на спасителите, а притеснените родители.

Така е. В планина се тръгва с раничка, в която има топла дрешка, запалка, шоколад, ядки и вода. В момента, в който се загубиш, при добра видимост, моментално тръгваш надолу - към равнината (освен ако не е люта зима). В този случай все до залез сълнце ще се натъкнеш на някое селце - денят е достатъчно дълъг през лятото. А през зимата планината не е за всеки - който не е обучен, да си стои у дома.

Ми техен проблем, става дума за елементарна логика! Като умираш и си тръгнал от долу, май трябва да слизаш надолу, не да катериш горе баира...

колко злобни коментари , маи нямате деца? или мразите децата на белите?

за първи път харесвам начина по които се организира българските червен кръст и спасителните служби и намериха децата

мммм-подозрително чистички, гладко избръснати и съвсем свежарски изглеждащи.

еми гледай една разходка из природата какви чудеса прави...

Една щастлива развръзка на неприятен инцидент. Да са живи и здрави момчетата. Не ми харесват част от коментарите. Възмутен съм от плоскотемието на някои коментатори: 1. Хеликоптерите в мирно време са за това: Да спасяват българи в нужда! 2. Спасителите свършиха доста работа, но те не спасиха младежите! Инструкцийте, които им даваха бяха грешни и бяха насочени към това те да стоят на място, да чакат 2, 3 дни в студа и дъжда, да са на открито, да им кажат къде точно са, да са на асфалтиран път (за да не се морят спасителите), да не контактуват с никой само с тях - ЗА ДА МОГАТ ДА ПРЕДСТАВЯТ СМЕТКАТА. КОЛКО СТРУВА? Кажете ми! Цената на човешкия живот в България: 1. Направление до специалист по здравна каса, което не ти се дава? 2. Стоматологична помощ за два кариеса по здравна каса, за което трябва да доплатиш 97 Лв.? 3. Застраховка за разходка в парка? На ученици? Едно е сигурно: Мъжете знаят, че възможностите им са неограничени. Че могат да се справят дори в такава ситуация сами или с малко помощ. Че страната ни е ХУБАВА и трябва да се познава.

Инструкциите са единствените възможни в такава ситуация. и биха довели до по-ранното ивм спасяване. На асфарлтиран път и на открито за да могат да бъдат видяни, да не изтощават мобилните телефони. Ккаво лошо има в тези инструкции, вместо това те са хукнали през гората накъдето им ивдят очите и затова спасяването се проточи четири дена, иначе щяха да бъдат открити до 24 часа.

обясняваш се на грешният човек.. Много е вероятно той да е следващият дето ще се загуби и друг ще му е виновен.

"Мъжете знаят, че възможностите им са неограничени." Шмръкни още малко бЕло и пиши още, моля те пиши още.

Айде стига сте говорили за пари... Кой ще плати, та кой ще плати... Що не питате кой плаща субсидиите на партиите и ромската популация... Предпочитам моите данъци да отидат в спасителните служби, отколкото при по тъмно кафявите... Всеки може да се изгуби в планината, губили са се дори спасители...

Не знам в коя страна живеете, но в Република България живеят граждани, а не поданици. Поданици са онези, които имат цар. Ние нямаме, за щастие. И кое му е прекрасното, че бяха ангажирани толкова много ресурси, за да бъдат спасени трима безотговорни младежи?!

Стига сме говорили само за парите... това което се е случило с тези деца, ще промени живота им завинаги. Ще станат по-силни и отговорни, ще ценят повече живота, приятелите и близките си. Важно е че са живи и здрави!

Какви деца на по 20 години......

Хиляди благодарности на всички участници в издирването!!! Да са живи и здрави момчетата!!! Нека си починат и възстановят от преживяното, А СЛЕД ТОВА, ЗАЕДНО С РОДИТЕЛИТЕ СИ - ПРИ КРЪЧМАРЯ - ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКАТА!!!!!!!!!!!! НЕ МОЖЕ ДА ВЪРТИШ НА ПРЪСТА СИ ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХОРА И ТЕХНИКА И НАКРАЯ ДА СЕ ШМУГНЕШ В ТЪЛПАТА - НИ ЛУК ЯЛ,НИ ЛУК МИРИСАЛ!

Съгласна съм да знам, че парите от данъците ми са отишли за спасяването на три български деца. Всеки ден умират деца в България и това вече май се приема за нормално. По- добре за децата да отидат парите, отколкото за поредната скъпа кола или замъчен на някой хрантутник ненужен. Оставете родителите и децата да отдъхнат и не ги тормозете да плащат пари само защото са живи. Така се създават ХОРА с грешки и прошки.

Дайте да направим паметник на тримата младежи оцеляли в планината!НЕВИЖДАН ПОДВИГ - ОЦЕЛЯЛИ В ПЛАНИНАТА!!!!!! ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ - КАЗАРМЕНОТО ШЕСТ МЕСЕЧНО ОБУЧЕНИЕ!!!КОЙТО НЕ ЖЕЛАЕ - САНИТАР В ДЪРЖАВНАТА БОЛНИЦА - ШЕСТ МЕСЕЦА!!!

Не 6 месеца, а минимум 12-18 месеца. Лигльовци!!! Поне да бяха гледал Discovery Channel - щяха да знаят как да се ориентират къде са и как да действат.

Защо трябва да се плаща, след като е спасени 3 живота , дърйавата дава такива безумни пари за какво ли не /дане дава пари за белене наистина безумие, за недицински сестри в Либия 1 милион долара ? и за какво ли не още? заслуйава да даде пари и за 3млади йивота не само да събира данъци.Изобщо защо журналистите повдигат този въпрос, да помислят и за обикновения българин, на всеки може да се случи

Ами тогава защо търсиха помощ,като са можели сами? Че чак хеликоптера да им светел,че да вървят...това как ти звучи?

на сайта на ПСС (pss . bg) пише по въпроса за цените на "услугите" и защо са въведени. Добре е преди да пишете да прочетете.

Родителите да поемат отговорността и да платят направените разходи.

Той и Даниел Георгиев се беше загубил но го намериха, и сега май пак се е загубил ,а бе важното е да кипи живот.

Радвам се, че всичко приключи благополучно-по един или друг начин. Но накрая остана в мен съмнението, че не е имало проблем или опасност, за която да се тревожим. Младежите са чисти, гладко избръснати. Така ли изглеждат хора, които 3-4 нощи са спали в гората-под открито небе, на дъжд и градушка, извървели са десетки километри, висели са над пропасти?

А така - не бях се замислял, гледайки ги такива чисти и спретнати след няколко дневен престой в планината!

И аз това казвам, гледайки ги снощи, изобщо нямаха изтощен вид, гладко избръснати, което явно не е станало в гората, дрехите цели и чисти, абе дали ще разберем истината?