Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

В срещата участва и еврокомисарят по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, съобщиха БТА и "Фокус".
Тя ни увери, че финансовата подкрепа от общността предстои да бъде отпусната следващата седмица, каза Орешарски.

Антониу Гутериш посети и бежанския лагер в столичния кв."Враждебна".


Вижте снимки от лагера >>


Върховният комисар на ООН за бежанците заяви, че техническият екип, който ще пристигне в България, ще има три основни задачи. Това са изграждане на капацитета на Агенцията за бежанците, прецизиране и опростяване на процедурата за получаване на статут на бежанец и да се подкрепи правителството в различни аспекти за бежанското общество.

По думите на Гутериш, сирийското население страда и заслужава състраданието на международната общност. Гутериш съобщи, че в Турция има 700 хиляди сирийци, а в Ливан може би 25 процента от населението вече е от сирийци.

"В този аспект е важна помощта на Европа и страните от ЕС да държат границите си отворени, както да помагат на бежанците на тяхна територия", подчерта той.

Според Антониу Гутериш е възможно в България да има изблици на ксенофобия и затова е важно медиите и обществото да се обединят в позицията, че бежанците са хора, които много са страдали и се нуждаят от солидарност.

Премиерът Пламен Орешарски е заявил пред Гутериш, че "сме засилили контрола върху другите имигранти, за да не допуснем проникването на наша територия на хора, които идват със съмнителни мотиви".