Протестното шествие започна от кръстовището на булевард "Патриарх Евтимий" и булевард "Витоша" и достигна до т.нар. "триъгълник на властта" между Президентството, Министерски съвет и Партийния дом.

Природозащитниците издигнаха плакати "Пирин няма глас, има нас", "Не на ски монополите" , "Долу ръцете от Пирин", "Цеко, долу ръцете от Пирин", "Искаме природа, не искаме бетон", "Пирин и морето са в сърцето" "Не на незаконната промяна в плана за управление на Пирин", "МОСВ обеси Пирин", и "За Пирин докрай" и "Да спасим Иракли". Хората дори се опитаха образно да покажат на управляващите, че Пирин не е баница и застанаха в кръг, който е запълнен на 2/3 от хора.

С викове "Мафия" и "Цеко вън" гражданите се обърнаха към празните прозорци на Министерски съвет, за да напомнят на правителството в оставка, че гражданското общество е нащрек и няма да остави изпълнителната власт да действа в ущърб на българската природа.

"Нона Караджова е дала много явна заявка, че смята да обслужи "Юлен" преди да си замине този кабинет и е твърдо решена да промени Плана за управление на Пирин и да разреши строителството в целия район на Тодорка, Бъндеришки циркус, Бъндеришка долина и при положение, че премиерът е болен и е в оставка, нищо не пречи Нона Караджова да внесе в Министерски съвет предложението да бъдат приети промените в Плана за управление и то да бъде гласувано утре или на друго заседание", коментира адвокат Свилен Овчаров.
 
Той предупреди, че веднага след като Министерски съвет гласува промените в Плана за управление на Националния парк "Пирин" може да започне застрояване на туристическата зона от парка.

На 19 февруари Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ взе решение, което дава възможност да се изграждат спортни съоръжения, сред които ски писти и лифтове в туристическата зона на парк "Пирин". Следва решение на Министерския съвет.

Според Константин Иванов от WWF решението на експертния съвет към МОСВ е незаконно и може да падне в съда, но докато административният съд разгледа решението, част от туристическата зона в Националния парк може вече да е застроена.

Гражданите обещават, че ще продължат с протестите за Пирин и няма да се откажат, докато не са напълно убедени, че решението на Експертния съвет няма да се превърне в решение и на изпълнителната власт.