Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2.2% от парка. Заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева опроверга твърденията на екоорганизациите, според които разширяването на ски пистите ще засегне значителна част от Пирин.

Преди да започне изграждането на нови съоръжения за ски туризъм в района на Банско, трябва да се представи план за развитие и конкретно инвестиционно намерение, за които ще бъде направено оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост. След като експертите са установили, че отпадането на забраната за строителство е съобразена със законодателството в защитената природна зона, Министерски съвет трябва да одобри промените със свое решение.
Докато се провеждаше заседанието, жители на Банско, Добринище и Сапарева баня заявиха пред екоминистерството, че развитието на ски туризма ще им осигури работа.
 
Представител на природозащитните организации по време на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет бе Тома Белев, който коментира, че разглеждането на предложението за промяна на плана за управлението на Пирин без оценка за въздействието върху околната среда, нарушава законодателството.

Плановете за управление на националните паркове имат 10-годишен срок. Действащият план за Пирин изтича през следващата година. Новият план трябва да влезе в сила до края на 2014 г., припомня БТА. Националният парк Пирин е обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО от 1983 година, заради наличието на много природни забележителности, ледникови езера, иглолистни гори и богато биоразнообразие.
 
Желанието на община Банско за промяна в действащия план за управление на Пирин предизвика недоволството на много екологични организации в страната, които организираха редица протести в защита на българската природа и против разширяването на ски зоната и изграждането на нови съоръжения и писти в парк Пирин.

Природозащитниците представиха в МОСВ и свое предложение за промяна в действащия План за управление на Пирин. То обаче не е предмет на разглеждане на днешното заседание на експертния екологичен съвет, тъй като е внесено три дни след предложението на община Банско.

Екоминистърът Нона Караджова възложи преди време замерване на площта, ползвана от концесионера "Юлен" АД, акционер в което е и община Банско. Проверката на МОСВ установи превишението на площта с 650 декара, но концесионерът обжалва констатациите. Беше възложен социално-икономически анализ на ски зоната, резултатите от който още се обсъждат от юристите в МОСВ. Концесионният договор с "Юлен" е 30-годишен и е сключен 2001 г.

Според природозащитниците причина за бързането и желанието за промяна на действащия план, е узаконяване на извършените от "Юлен" нарушения.
Екоактивистите смятат, че с промените в плана ще се допусне разширяване на разрешените дейности във всички зони на парка, което включва строителство на ски съоръжения и инфраструктура, осветяване на паркови участъци, допълнително ползване на водни ресурси. 

След като решението на експертния екологичен съвет стана ясно, от Коалиция „За да остане природа в България“ настояха за разваляне на концесията на фирма „Юлен“ АД и за оставка на екоминистъра Нона Караджова и зам.-министъра Евдокия Манева, съобщи "Фокус". Според природозащитниците с решението се допуска строителство върху пет пъти по-голяма площ в парка, заета от стотици хиляди вековни дървета. Ако правителството продължи с
този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка, заявяват от екокоалицията, недоволни от взетото решение.

По-късно в социалната мрежа Facebook започна организиране на протест тази вечер от 18:30 ч. пред Министерския съвет в София. "Манева и Караджова зачеркнаха с дебели черти и малкото, което са направили за природата на България. Срам е подобно "полягане" на МОСВ пред фирмата заграбила Националния парк Пирин", се казва в съобщението на организатора на протеста.

Анкета: За или Против ново строителство над Банско?