Природозащитници предупредиха, че Пирин е в беда

Близо 1000 природозащитници излязоха на поредно шествие срещу ново строителство в националния парк "Пирин", съобщи БГНЕС. Протестиращите скандираха "Пирин е в беда, спасете го сега" и "Кой не скача и не пее, той за Пирин не милее" под звуците на "Излел е Дельо хайдутин".

Обратно в новината

Коментари - Природозащитници предупредиха, че Пирин е в беда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първо се запознайте с проекта и за какво точно става въпрос и тогава протестирайте

Къде бяха тия подлоги, които се представят за природозащитници, когато червената мафия правеше заменки и раздаваше българия. Явно служат на мафията и целта им е да си ограничат конкуренцията в туризма

Бях на протеста и съм супер възмутена. Говориха се такива лъжи, че се отвратих от идеята за този протест. Изобщо няма да има застоявания на цялата планина. Ски зоната е само 2% от планината. Какъв е проблемът? Новият лифт ще се стои по приемлив начин - стълбовете ще се поставят от въздуха и няма да се сече. Защо не прочетета малко повече, бе хора!?

Защото им е по-лесно да врещят.

ТЕЗ ПРОТЕСТИРАЩИ ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХА ПРИ ПРЕДНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА КАТО НАДСТРОИХА КРАЙ МОРЕТО НИ.? ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХА КАТО ПОДАРИХА ПРИСТАНИЩАТА НИ НА ОЛИГАЛСИТЕ? ПИТАМ И СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА : КОЙ ГИ ИЗПРАЩА И ТУК СЕГА. СЕТЕТЕ СЕ.

Глупости! Изобщо не бяха 1000, а 200 макс! И това, което "зелените" се опитват да направят е как да си вземат бенджамините ОТНОВО!!!

Нащрек огнеборци.Ако не му дадат на Цеко да се разшири в Пирин пак ще има неумишлени пожари това лято.Мръсни престъпници.Какъв човек трябва да си да унищожиш бъдещето на природата за мангизи

Добре е да има гражданско общество и защитници на природата, но... трябва да са информирани и да знаят какво защитават и на каква цена. Ски зоната заема 2-3% от Пирин-мисля, че е пренебрежимо малко. Чували ли сте за незаконна сеч?!?! Аз съм виждал. Беше масова допреди 7-8 години. Причината беше масовата безработица и единствения начин човек да си изхранва семейството. Дърветата изсечени за ски зоната преди се изсичаха за по-малко от година-безразборно!!! В момента няма такова нещо. Дори за местното неселение е трудно да си набави дърва за огрев-нище че живеем в гората-защото приоритет на горското стопанство е опазването на гората и осъзнаването, че хората имат достатъчно средства да се отопляват с други източници. Така че ...

Банско не иска Цеко Минев да продължава да разорава планината ни.Не искаме разширяване на скизоната,искат го тези на които е платил. Не искаме да ни поставят забрани в града в които сме родени и живеем ,хора на които не им поука за нищо освен за пари. Цеко гледа на Пирин като на пачка .Щом не спазва закона да си ходи.Няма такава безскрупулна,лакома свиня.

а как реши,че не спазва закона?

И как така представляваш цял Банско? Или ти е платено да хейтваш?

В тези дни в Банско няма протести, както в София и други градове. Там хората не искат намаляване на сметките, защото са създали такива условия и дейности, че да си плащат сметките. Псевдозелените не харесват това. Те искат и работят банскалии да се гърчат, а освен това да им се молят и евентуално да им плащат за едно или друго тяхно съгласие. Псевдозелените искат хората да зависят от тях и те да решават съдбините им. Накрая, банскалии и другите живеещи около Пирин може да поискат и автономия. Те трябва да си решат въпросите с поминъка. Не мислете, че е преекспониране на проблема. Те и през турското робство са имали особен статут и сега ще му намерят цаката. Не ги обиждайте, че са селяндури. Идете и говирете при тях. Направете митинг или друго обсъждане. Псевдозелените разделят България. Един ден, може и паспортна проверка да ни правят като отидем в тези райони. И ще си го заслужаваме. Банскалии от векове са пазили Пирин и сега го правят. Те са горди хора и трудно живеят при този климат. Псевдоеколозите искат да обезлюдят тези краища на страната ни. В София ли да дойдат и те?Да уважаваме банскалии и да договорим компенсиращи мероприятия, като залесяване и други.

Банско е с население 8500 души и около 250 хотела (толкова излизат през сайт за резевации). И десет хотела са достатъчни на Банско, за да се реши проблема с безработицата. Защо се продаде земята около Банско на "бизнесмени" - български и чуджи и банскалии си отредиха съдбата на обслужващ персонал в нискокласен ски курорт. В кой ски курорт в Европа има хотел до хотела и така километри. Не може цялото поле около Банско да се оцвъка с хотели и да се обръсне планината - лифтовете никога няма да са достатъчно, а банскалии няма да знаят на кого слугуват.

В Банско никой не протестира, защото им е скъп тока. Там работят не за ниски сметки, а за големи доходи. Така се прави!!! Не говорете глупости за слуги. В Банско има 9000 апартамента купени от чужденци. Те данъци плащат тук! Около вашите жилища колко чужденци са се заселили?

искам само да видя от каде е статистиката Банско да има 8500 жители кто пред, 90те години, имаше между 15000 -20000. Може да ти изглежда малко градче, но не е

И кво от това?!? То не от вчера хората предупреждават, че бизнеса е под вода, че икономиката ни е виртуална, че монополите са създадени да ни дерат на живо, че децата ни бягат немили-недраги да си търсят хляба навън, щот тук няма ... И кво от това?!?Ше поарчат и Пирин тия маскари, колко му е!Те за 23 години народа поарчия, че некъФ Пирин, там че им се опре!

ТЪПИ МИРИЗЛИВИ СЕЛЯНИ, платени драскачи на правителството и на "инвеститорите" и всички останали обикновени български идиоти, отговорете на един въпрос. От години повтаряте, "вие сте платени, вие сте платени". Отговорете кой ни плаща и защо? Кой дава пари за ЗАЩИТА на природата? Кой е този луд, който дава пари за природа, искам да разбера къде е, че и аз да отида да взема някой лев! Това, че на вас "инвеститорите" ви плащат е понятно - защитавате техния бизнес. А на нас, които искаме да оставим на бъдещите поколения поне нещо запазено от природата кой ни плаща?!? вероятно има неграмотни и простовати хорица, които вярват, че на "еколозите" някой им плаща. Простено им е, те на необразовани нискоинтелигентни селяни. Ами вие, които пишете по форумите, явно сте достатъчно грамотни да можете да си включите компа и да пишете. На ВАС КОЙ ВИ ПЛАЩА?

Точното име е Тома Белев и кръга му. Какво: раздава усвоените пари про проекти от Европа. Защо: колкото повече проекти спре толкова повече пари ще вземе после. За неразбраите: на това се казва инвестиция..в млади таланти които нямат работа,имат свободно време за да пишат по сайтовете и да защитават неговите интереси

а всички останали са мислещи,че подкрепят каузата, но дезинформирани, че подкрепят неговия джоб..

Колко дръвчета сте посадили в Пирин господа природозащитници...Кой ви плаща....

До Банско : ПИРИН е на всички българи , а не само на 20-30 хил от тях ! Няма да позволим алчните ви домогвания да разрушат едно от най-красивите места в България !

Мисля, че в исканията на протестиращите по-нататък трябва да се включи и точка за пълната забрана на дейността на офшорни компании в стопанския живот на страната, или ако не налагане 10% данък на транзакциите от и за тях, Те може, ако желаят, да се пререгистрират в български стопански субекти и така да функционират ! От офшорните компании файда имат само скритите персони зад тях, че крият и не плащат данъци.

Къде бяхте псевдоеколози когато гореше Пирин???????Никой не си мръдна пръста от вас!!!!Местните го гасяха-това са хората, които го обичат!!!!

Не гореше - беше подпален :) Така лошите разчистват горски терени

така става като "еколог" си изхвърли цигарата в гората..да се надяваме, че нямат други подбуди..

Вие дойдохте ли да гасите Витоша, мутро селска? Ами вие си го запалихте Пирин.

Планините са национално богатство, а не източник за обогатяване на нискочели селяндури и алчни цекоминевски отрепки.

Тъпите селяни дори не могат да разберат, че те няма да имат печалба. най-много да са метачи и портиери. Обаче нали са си миризливи селяни, гледат да хапнат и те нещо от баницата. колкото и малко да е.

Преди да защитавате Пирин се информирайте на кой принадлежи Катарино. На бъдещите управляващи в лицето на една дама,която много хитро стои в страни от събитията и като кобра,чака в засада жертвата си.

Истината е, че можеше да има и втори кабинкоив лифт и фубави писти но със защитена природа. Но какви са реалностите ? В планината се действа башибозушки и масова сеч. Банските цървули си мислят че планината е тяхна и могат да се разпореждат с нея както си искат. Така повече не бива. Затова да прекратим своеволията. Сравнението с Австрия е глупаво. Реалностите са различни. Австрия не е само писти, лифтове и сняг. Тя е и култура, възпитание, манталитет грамотност. А не банскалийска наглост и надменност. Селендурска гаменност. Затова да ги сложим на мястото им.

При тези климатични промени банскалии само след най-много 10 год. ще разберат, че са си отрязали единствения възможен ресурс за препитание, защото сняг няма да има, а възможностите за друг вид туризъм сами са си ги съсипали. Тогава тъпите миризливи селяни ще дойдат в София да ни взимат работните места. тогава обаче ще получат ритник и ще ги изпратим обратно.

Въртите сучете все едо повтаряте.. ако така се променяше климата.. толкова и разбирате от природа.. затова сме в това положение..

Еколози - жалки, нискоинтелигентни, платени, некъпани олигофрени и стотинкаджии

Колко месеца чуваме едно и също:Пирин, Витоша,Черноморие.Все едно това е само България.А това че в останалата част на България природа не е останала и баирите са оголяли това за тях няма значение.Или за тях не се плаща да протестират.Което ме навежда на мисълта че се обслужват нечии нездрави интереси.

Ела и на тебе да ти плащат бе! Ама имай предвид, че плащането е с полицейски палки, друго няма. А по другите места като виждате, че природата е застрашена защитавайте ги бе! Само на нас ли чакате? не можем да огреем навсякъде. Аман от тъпи миризливи селски говеда!

Едно нещо забравяш всеки път като си влизаш в къщи:А то е да си навеждаш главата за да не си я удариш в цървулите които дядо ти окачи за да ти напомнят откъде си дошъл.

А, бе, общо взето глупаци са си тези еко, като ги слушам какво плещят, като че ли въртят една и съща дискета, не се и чуват просто... ама щом плащат, защо не - нали се разбрахме, че мръсна работа няма. Това ми прилича да сравним миенето на чинии в УСА-то и ходенето по еко протести в БГ-то. Защо не?

За разлика от тъпите селяни, на които им плащат, за да излизат на митинги в подкрепа на "инвеститорите", ние ходим защото искаме да остане природа. Ясно ли е, тъпа селска мутро?

Благодаря ти за "тъпата селска мутра", квадратна бетонна шопска тикво! Нито съм тъп, нито селянин, просто мисля с главата си и гледам какво става по света, щото, без да се хваля, има само 5 държави, където не съм бил...

Колко дават и къде да се запиша за природозащитник?

Тука нищо!!! Иначе плащат яко от FIBank на краваровите и кравите от Банско! Можеш да опиташ там.

Явно на теб не са ти дали и ходиш да търсиш работа от Тома Белев..

На природозащитниците ДА НЕ протестират биха плащали австрийските хотелиери, те имат интерес при нас да е бетона-а при тях-природата!

По долу твойте колеги обясняваха, че в Австрия природа няма. Били голи байри и каманак. Сега ти казваш, че има. А вземете поне се стиковайте в приказките да не говорите различно, че става смешно.

На протеста в защита за лифта имаше само цигани и бедни хора, на които им беше платено от местния шериф.

какво един лифт или една ски писта ще навредят толкова на пирин? идете и засадете 3000 дравчета, вместо да седите на улицата и да пазите нещо което си е там и може да се вазстанови.

Ти луд ли си бе? Как ще садят дървета? Кой ще им даде? Те дървета са виждали на картинка. Ако отидат да садят нали ще трябва лопата, пък и някой да работи с нея и някой да вика"зеленото нагоре". Къде по лесно е на Орлов мост. Я иди довечера на протеста и питай някой активист къде е Пирин и какво расте в нея. Ако ти отговори аз ще скоча от моста с главата надолу.

Тия, които сравняват Пирин с Алпите да се върнат в училище и да научат географията ! И още нещо, природозащитниците да обърнат внимание също на масовата сеч и избиването на дивите кози в Пирин.

Отидете до Австрия или до която искате алпийска държава, и вижте условията за ски там.Ако бях ПЛАТЕН природозащитник щеше да ме е срам да стачкувам против развитието на туризма.

Как сравняваш Алпите с Пирин???

Да , но в Австрия са направени писти върху чукарите, където нищо не расте, а не са изсечени горите, защото там теренът е силно алпийски и планината изниква буквално от шосето. Горите никой не си е позволил да сече и там няма закони прокарани в интерес на един лифт-монополист. Не ги пробутвай на хората тези "вижте Австлия". Освен това тези промени се правят не в интерес на хората, защо така и така ски спорта при тези цени /50лв. дневна карта/ не е достъпен тях. Ако нямаш спомени какво е било Банско преди много години, попитай. Няма и следа от малкото спокойно градче. Сега навсякъде са хотели и бетонш. Ако можеше и на Вихрен биха построили хотел.

Няма такова нещо бе Пинто виж снимки на ски курорти в Австрия на интернета и ще видиш че и там има лифтове които минават през гората. Има нещо което се нарича "дървесна линия", това е линията/границата до която дървета могат да растат. След тази линия снежната покривка стои прекалено дълго и затова там не растат дървета. Колкото по-високо отиваш толкова по-малко дървета. В ниските части на Алпите също има дървета. Планини без дървета(чукари) са тези които са прекалено сухи, например Памирските планини в Азия защото там е пустиня. Просто някои хора се чудят за какво да се захванат и накрая все сте недоволни. Разбирам ако искат да изсекат цялата гора но 3000 дървета не се края на парк Пирин.

То комай ти си платения драскач!

ДОЛУ МРЪСНИТЕ ЛАПИ ОТ ПИРИН!!! ЦЕКО, ВЪН!

Ай сиктир от вас бе

Не смятам,че проблемът е изсичането на "вековни мури" защото такова очевидно няма и няма и да има. Проблема се поражда от дезинформацията за хората, от това че те не са достатъчно запознати с двете страни. Това, че еколозите протестират за екологично развитие а именно искането на частника за развитие е такова. Ние сме държавата с най-малък БВП от Европа и вместо да се стремим да подкрепим бизнеса и развитието му, хората се опитват да пречат по различни начини като се водят по масата и остават дезинформирани. Не оценяват положителните страни на ендо развитие което би допринесло за подобрението на стандартите на живот на цял регион.

Платените форумни гейберистки мишки яко пишат глупости.Явно никога не си ходил в Пирин за да дрънкаштакива неща и не смей да сравняваш вековните естествени гори и екосистеми с алпийските скалисти шути естествено голи склонове и да сравняваш Алпите с нашите разкошни планини!

Случвало ми се е да ходя и на двете места, имам представа как е и бих казал,че тяхните не са по малко разкошни и красижи, но каде видя сравнение с Алпите. Платения писач е друг - господин еколог..

проблема е, че не можеш да разбереш,че както трябва природата да се пази за което сме всчки "за", така трябва и бизнесът да се развива за да може твоята дъщеря да не и се налага да го "прави" за да оцелее..

Българските т.н. природозащитници са некадърни комплексари които освен да подскачат за някоя и друга стотинка за нищо друго не стават. Продажно племе за жълти стотинки. Ако на вас ще чакаме да оправяте държавата по-добре да я няма държавата. Като сте сложили по една раничка на гърба да не смятате че разбирате от екология. Разбирате само да се мушнете някъде в храстите и не ви харесва да е цивилизовано наоколо защото се свикнали да се исхождате само навън. Това го правят по-добре и във Филиповци.

Я кажи кой ги плаща жълтите стотинки и защо? че и аз протестирам, ама никой досега не ми е давал дори една стотинка. Крайно време е и аз да получа. та кой и къде ги дава?

Еми кой - ПИБ, не е ли ясно, че имат платени писачи по форумите, като заплатата им плащат с парите от нашите депозити в ПИБ.

Дон Корлеоне в беда сме и не можем да изкараме некой лев от протестите! В беда сме и сме бедни терористи в зелено може и в евро!

Може и да протестирате срещу съсипването на Пирин и Витоша, но това става с вашите пари. Парадокс. Има една сентенция, която в перифраза гласи, че енергията на всичките речи срещу злото от сътворението на света до днес не стига да изкипи и една чаша вода...

За Нона Караджова ,какви ги е вършила ,четете в "Черен списък на фирмите,организациите и личностите унищожаващи българската природа"Има данни че Витоша ски и Юлен,са едни и същи лица.Те са офшорни дружества.Сладкото на такива дружества е ,че не плащат данъци,а и има възможност да се прикрива собственика.

Има и информация че е свързана с Тома Белев и жена му. Прикрива действията на въпросният и помога за усвояването на европейски пари които поръчки се печелят от негови дружества или близки до него хора. Кой извършва контрола над тези средства?

В България си протестират само за да си изкарат яда и избият комплексите и за да се почувстват "силни". Те дори не знаят и за какво точно протестират. Обяснете ми защото и аз обичам природата какво точно ще стане ако се построи един единствен лифт. Как точно ще се разруши цялата природа? Може би някои от вас си мислят че Австрия и Швейцария са някакви огромни държави и там има милиони квадратни километри планини и те могат да си строят колкото си искат а нашата страна е толкова миниатюрна че ако се изсекат 1000 дръвчета и край! Помислете малко нали искате страната ни да е добре, парите от туризъм помагат на страната.

Юлен е мошеническа компания.Цял свят я знае,за техните измами.Спомената е и в документалния филм "Катастройка"-гръцки,преведен на български.

Ах, колко сте жалки........помиярчета които не мислите реално а само лаете...никаква природа не е застрашена, всяко лято обикалям Пирин, всяка зима карам ски там....Обичам Пирин, а вие сте жалки болни мозъчета....я да видим погубиха ли природата със ски курорти в Австрия, Италия, Швейцария, Франция......ама не може да стоите гладни и да ревете против всякакъв бизнес, а да искате заплати и по добър живот бе мамка ви тъпа и ограничена......правите се на леви..ама лево прокопсало няма.....

...на кой от тея от преди 89-та си чаве, "капиталистче"?!

Майка Ви ли Ви научи така добре да псувате?Колкото до застрояването на природните паркове - не се притеснявайте - те отдавна са обречени на "облагородяване".В скоро време ще берем горчиви плодове в това отношение - вижте Черноморското крайбрежие и не си мислете че ще бъде по - различно и в Пирин.

мафя , продават и грабят балгаря , искам затвор за виновните в последните години *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Цеко в човекът направил най-много за ските в българия. А вие измислени зелени кажете вие какво направихте за планините или просто протестирате ей така за купона.

Не видох да протестираа некаде кай Банско, оти ги нема каде Банско тия, зеленикавите?

А, бре гюбре вмирисано, след 20-30 години децата ти, лай ке пиат, не вода от Пирино.

Вас природата ли ви учи да обиждате така? И ти и оня софиянеца дето си реве за гражданството... Браво Екозащитници/Софиянци! Наистина се познавате от далеч, на вас и почерка даже ви смърди на гюбре, ама си мислите че е от другаде миризмата...

Пирин, че е в беда, в беда е! А Витоша?! Дето я палиха миналата година 2х?! Само вижте княжевският лифт - разграбен, кабинките ги няма, станциите са обезкостени, вече свалят ролките, по които се е движело въжето от стълбовете по склоновете. Кога ли ще нарежат и самите стълбове и въжетата на тях?! Но нали общината му подари на Цеко Минев тоя лифт. А той толкова години не си мръдна пръста да го поправи! Единственото което направи за Витоша изключаеш пожарите е да вдигне цените на лифтовете, които са си същите от преди 89-та!!! ... и се опита да пробута някакъв план, според който Симеоновския лифт се дели на 2, за да цица от 2 билета до Алеко. ДОЛУ ЦЕКО ОТ АЛЕКО!!!

МНОГО ТОЧНО И СМИСЛЕНО!!!

6+ за коментара!

Добре, че някой от младите се сети за Витоша. Браво младежо.

Княжевският лифт никога няма да го бъде вече, защото на Доган и Сергей им е неудобно туристи, баби, малки деца и др. да им гледат през прозорците на грозните комплекси, които наакаха покрай трасето на лифта. Там едно време имаше поляни, на които олигархията се настани и си настрои палатите. Бардакът, построен встрани от Копитото сигурно също не иска там да е леснодостъпно и да ходят баби за по 1 чай. Това е, няма държава за народа, има само 1 шепа олигарси, които разделят и владеят както им изнася!

Витоша за софиянци, другите по техните си планини...

Хора, княжевската борова гора е в беда. Тя е уникална по това, че е залесена там изкуствено. Вековна е, но сега има опити да бъде унищожена. След като олигарсите получиха отпор от княжевци на апетитите си да строят СПА и хотели на мястото на боровата гора, сега някой, не знам кой масово бели кората на по-младите дървета, в резултат на което те изсъхват скоропостижно! Хора, вземете това под внимание, обелени и изсъхнали са десетки борове над Княжево около лифтената станция! Това не е случайно и не е причинено от корояд, а от злонамерени човеци!

абе вие сте много тапи, трябва да се строят остемного писти и лифтове и които не го разбира е пален идеот *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"царя" като изсека половин Пирин не крякахте. Сега като искат да се направи нещо за хората, за облика на България крякате. Пишман природозащитници! Какво значение има на кого е лифта, нали плащат данъци, нали всички хотели в околността се пълнят....

Ама Вие наистина ли не разбрахте, че Цялата шашмалогия с лифто е за да не умре 'творението' пибско ?!

Ами за разлика от малоумниците, които протестират за цените на тока, въпреки че той е НАЙ-ЕВТИН в цяла Европа, никой не ни плаща. А на тия, дето протестират за тока, който няма как да е по-евтин те си знаят кой им плаща...

ПОСАДИ БОРЧЕ НА ВИТОША, ГЛАСУВАЙ ЗА "СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО" И ТОВА СИ Е НЕЩО ;-)

толкова много проблеми че ми е много зор за Пирин

Нона и Евдокия -унищожителките на исконната българска планина Пирин. Дано им изсъхнат ръцете ,с които подписват смъртта на планината и на България!