Пациент в Нидерландия бе диагностициран с новия коронавирус. Това е първият потвърден случай на Ковид-19 в страната, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс и БТА. Пациентът е от южния град Тилбург и наскоро е пътувал в Северна Италия.

Междувременно нови пет случая на коронавирус бяха регистрирани в Швеция, с което общият брой на заразените в страната достигна 7, предаде ДПА. Трима от пациентите са се заразили извън скандинавската страна.

Съседна Норвегия съобщи за три нови случая, два от които са свързани с Италия и един с Иран.

Първи случай на новия коронавирус бе регистриран в Литва. Носител на вируса е жена, върнала се на 24 февруари от италианския град Верона. Тя е настанена в болница с висока температура и силно изразени симптоми на болестта.

За първи случаи на зараза вчера съобщиха Дания и Естония, Финландия - за втори такъв. Втората заразена финландка се е върнала от Италия и сега се лекува в болница в Хелзинки.

Властите в Китай са регистрирали за последното денонощие 327 нови случая на заболяване от коронавирус, а 44 души са починали. Така общият брой на заразените достигна 78 824, а смъртните случаи вече са 2788, съобщи Държавният комитет по въпросите на здравеопазването и хигиената на Китай, цитиран от ТАСС. Новите случаи в Китай са със 100 по-малко от предното денонощие, отбеляза Ройтерс.

В Южна Корея броят на заразените достигна 2022, след като бяха регистрирани 256 нови случая, съобщиха здравните власти на най-засегнатата от епидемията страна в света след Китай, предават БТА и Франс прес.

Повечето от новите случаи са в град Дегу, огнище на епидемията в Южна Корея, както и в съседната провинция Северен Кьонсан. Броят на починалите остава непроменен - 13 души.

Националният оперативен щаб отново заседава днес във връзка с COVID-19. У нас десетки хора остават под наблюдение в здравни заведения в различни градове заради заплахата от новия коронавирус.

В същото време официалните данни на министерството на здравеопазването сочат, че заразата все още не е достигнала България. Отрицателни са резултатите във всички проби на пациенти, изследвани до вчера за наличие на опасния вирус.

В девет области в страната под наблюдение в болница са общо 40 души. Най-много - общо 14, са във Военномедицинска академия в София. Здравните власти обаче признават, че появата на коронавируса и у нас, е само въпрос на време.