Германец беше обвинен в нападение, след като заявил, че е болен от коронавируса и се изкашлял срещу човек в супермаркет в западния германски град Брилон, предаде ДПА.

Местната полиция съобщи, че 38-годишният мъж се е държал агресивно, след като се ядосал от факта, че една от касите в супермаркета не работела. След като 24-годишен мъж опитал да го успокои, обвиняемият се изкашлял в лицето му. Местната здравна служба още не е изяснила дали той наистина е болен от коронавируса, уточни полицията.

Подобни случаи имаше и в град Гютерсло. 52-годишен мъж се изкашлял срещу хора в пешеходната зона на града, съобщи полицията. Той също е обвинен в нападение.

Германия се нарежда на пето място по броя на заразените - 43 938, но едва на осмо място по жертви - 267. До днес общият брой на заразените с коронавирус по света е 533 416, а брот на жертвите е 24 082. Досега успешно са били излекувани общо 122 710 души.

Бундесверът в борбата със заразата

Бундесверът се готви да включи 15 хиляди военни в борбата срещу разпространението на коронавируса в Германия, предаде ТАСС, като се позова на сп. "Шпигел".

Войниците трябва да са в пълна готовност към 3 април. Съгласно плана, цитиран от списанието, действията на военните ще бъдат в пет направления. Към 5500 души са предвидени за "охрана и защита", 6000 - за "подкрепа за населението", 6000 военни полицаи ще помагат за поддържането на реда и регулирането на движението по пътищата, 2500 войници ще отговарят за логистиката, а около 250 човека, разпределени в 18 екипа, ще се занимават с дезинфекция. Командването на операцията ще се осъществява от четири регионални оперативни щаба в Берлин, Росток, Олденбург и в Бавария.

На 19 март германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че Бундесверът е готов да помогне на провинциалните и общинските власти в борбата срещу заразата. Тя отбеляза, че в Германия има 75 хиляди резервисти, от които 2300 са изявили желание да се включат в мерките на въоръжените сили в помощ на властите.

Прибирането на германците от чужбина ще отнеме още две седмици

Операцията на германските власти за прибиране у дома на германски граждани, блокирани в чужбина заради кризата с коронавируса, ще отнеме най-малко още две седмици. Това съобщи служител на външното министерство, цитиран от ДПА.

През това време ще бъдат организирани специални полети, съобщи Франк Хартман, който отговаря в министерството за управлението на кризи.

Много страни са затворили границите си и са ограничили полетите заради бързото разпространение на коронавируса.

Германският външен министър Хайко Маас обяви миналата седмица, че германците, блокирани в страни, откъдето вече няма редовни полети, ще бъдат репатрирани с помощта на туристически агенции и авиокомпания "Луфтханза".

Близо 200 000 пътници са включените в операцията. До средата на тази седмица повече от 150 000 бяха върнати в Германия.

Досега бяха организирани полети до популярни ваканционни дестинации, като Египет, Мароко и Доминиканската република.

"Ще бъде по-трудно със страните, където има само малки групи летовници. Не можем просто да приберем 10 души от някъде, но се опитваме да сформираме регионални групи", добави Хартман.

Германският посланик в Индия Валтер Линднер написа днес в Туитър, че 1000 блокирани туристи - 750 германци и близо 250 други европейци, са прибрани у дома от Делхи с полети до Франкфурт в рамките на два дни.

Германия евакуира също 305 души от Непал, включително германци и други европейци, които бяха блокирани в южноазиатската държава, откакто тя въведе общонационална карантина на 24 март, съобщиха непалски служители. Туристите бяха прибрани у дома с чартърен полет на "Катар Еъруейз" този следобед.