Паметникът бе изграден пред Американското посолство през 2010 г. със средства, събрани от Стародавната и почитаема масачузетска артилерийска рота.

Около 100 активисти на двете партии се събраха на митинг пред посолството, предадоха БТА и БГНЕС.
Това е обида за националното ни достойнство, възмути се днес Сидеров. Според него днес е годишнината от "най-унищожителните бомбардировки на американски и английски летци над страната ни" и не може в столицата ни да има паметник на "убийци на български мирни граждани".

Патриотични песни огласяха близо два часа пространството пред дипломатическата мисия, а десетки привърженици на "Атака" и ВМРО държаха плакати, съобщи БНР. С тях на български и на английски те настояваха САЩ да изплатят обезщетение на семействата на загиналите при бомбардирането на София и другите градове по време на Втората световна война.

Пред протестиращите говориха съвременници и потомци на пострадалите от бомбардировките над София. Освен знамената на партиите, недоволните носеха транспарант със снимката на българския пилот кап. Димитър Списаревски, свалил американски бомбардировач, като блъснал самолета си в него.

От "Атака" и ВМРО са внесли предложение в Столичния общински съвет за изграждането на нов паметник пред Американското посолство, почитащ българите, загинали при бомбардировките на американски и английски летци над страната ни, а в градинката до Народното събрание да бъде издигнат паметник на българските военни, защитавали населението при бомбардировките.

"Все пак тази декларация се надявам да стигне до посланичката, госпожа Рийс, тя да я прочете и да отговори по някакъв начин. Да вземе мерки да премести този паметник във военно гробище, там му е мястото. Тук да сложим една паметна плоча на загиналите български граждани. И също така да придвижи въпроса за извинение и обезщетение за жертвите от американските бомбардировки над София", обясни той.

В края на протеста от "Атака" забиха на улицата пред американското посолство възпоменателен кръст.
Той ще стои там докато не бъде поставена и възпоменателната плоча на загиналите от бомбардировките българи.

Преди дни Сидеров заяви, че трябва да се направи "правилен прочит на историята и да се отдаде дължимото на загиналите и ранените над 4200 българи, предимно от цивилното население".
Тогава националистът призова всички близки на загинали и ранени по времето на бомбардировките да се свържат с партията, за да им съдействат при юридическото оформянето на съответните искове към американската страна.