Постановление 100 за функционирането на механизма за включване в образователната система на деца в предучилищна и училищна възраст ще бъде променено, от него ще отпаднат изискванията за ежедневни и задължителни посещения в домовете на ученици, които не посещават учебните занятия. 

Това съобщи в курорта "Камчия" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи награди на отличени учители от Международния конкурс на СБУ за извънкласни дейности.

Преди дни учители направиха петиция срещу задължението им да посещават домовете на отсъстващите ученици. Според тях това била работа на социалните служби.

Министърът обясни, че битката обаче за връщането в училище на децата от смесените райони и от семейства в риск ще продължи. Вълчев съобщи, че и във Варна, както и в други райони, ще се създадат училища по програмиране като гимназията в Бургас:

"С механизма за съвместна работа на институциите постигнахме много добър резултат по отношение на първоначалното записване. Много по-трудна се оказва задачата да накараме тези деца да ходят редовно - а това е условие за образователната им интеграция. Проектът, който публикувахме, предизвика реакция от учителите - може би в най-голяма степен думите "ежедневно" и "незабавно". Ние нито очакваме от всички училища да го правят ежедневно, нито незабавно. Ще променим текстовете в постановлението. Много по-важно е всяко едно училище да не подхожда формално, да намери своя собствен специфичен подход, своята рецепта да интегрира децата".

Красимир Вълчев каза още, че в бюджета за следващата година са предвидени 360 милиона лева за увеличаване на заплатите на учителите с близо 20 процента.