Във Видин е открито огнище на болестта африканска чума по свинете в ромския квартал "Нов път". Болестта е установена при взета проба от домашно прасе, отглеждано в така наречения заден двор. Това съобщи за БТА д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Видин, след проведеното заседание днес на Областната епизоотична комисия.

Информацията потвърди и областният управител Албена Георгиева, която уточни, че следобед на пресконференция ще бъдат оповестени мерките в област Видин за предпазване от заболяването.

В петък е взета проба от болно прасе в ромския квартал "Нов път", която се е оказала положителна, съобщи Валери Велков, началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните. Прасето е починало и е загробено. Досега проби за болестта са изпращани в София през миналата седмица от различни селища на областта, но няма излезли положителни резултати, съобщи Адриян Данков.

В близост до откритото огнище на заразата се намира една от големите свиневъдни ферми във Видин, в която се отглеждат повече от 4000 прасета.