В осмия ден от протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор площадът на "Триъгълника на властта" отново хиляди хора се събраха в София. Заявката за днес бе да се получи най-масовият протест през последните дни. 

<<Вижте още снимки<<

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителството засега няма да подава оставка. Главният прокурор Иван Гешев също заяви днес, че няма намерение да се оттегля от поста.

Във връзка с ежедневните протести на територията на столицата, СДВР предприема действия за опазване на обществения ред и организация на движението, съобразена както с участниците в протестите, така и с останалите жители и гости на София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От полицията посочват, че, за да бъдат минимално затруднени при придвижването си гражданите, които живеят и работят в столицата, следва да бъдат предварително информирани за периодичното затваряне на определени пътни участъци, което е невъзможно при променящите се ежедневно маршрути на шествията на протестиращите.

От МВР допълват, че за избягване на затрудненията в движението на гражданите, които не се включват в протестите и създаване на организация за улеснение при преминаване на шествието от протестиращи граждани, е необходимо организаторите на протестните действия да спазват Закона за събранията, митингите и манифестациите и да подадат уведомление в Столична община за провежданите от тях мероприятия.

По улиците на морската столица Варна също мина шествие с искане за оставка на правителството

Снимка: БТА

На площада днес се събраха два протеста - един на т.нар. Отровно трио - Арман Бабикян, Никола Хаджигенов и Велислав Минеков, и вторият - на гражданско сдружение "Боец", които са се организирали още от 16 ч. да протестират.

Адвокат Николай Хаджигенов, който се води един от организаторите, заяви, че това е граждански протест и няма значение кой какъв е. Той говори за нуждата от честни избори, машинно и електронно гласуване. По думите му хората на протеста имат обща цел - оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращите първо затвориха за движение бул. "Цар Освободител", а към 19,30 часа шествието тръгна по бул. "Дондуков". Хората скандираха "Оставка" и "Мафия". След това протестиращите стигнаха до "Орлов мост", където движението бе спряно за кратко. Там към множеството се присъедини голяма група от Бургас, а хората развяваха знамето, което стана символ на протеста пред лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Пред МС се появи и електрическият стол, който тръгна рано сутринта от Бургас.

По цялото протежение на шествието имаше засилено полицейско присъствие.

Около 21 часа протестиращите отново се върнаха пред сградата на Министерски съвет и продължават да скандират.

В един момент протестиращи изградиха жива верига пред кордона от полицаи, след като се хванаха за ръце. Те направиха това, за да предотвратят евентуални сблъсъци между органите на реда и друга група протестиращи, предимно младежи, които запалиха факли. Това се случи около 22,30. 

Малко по-рано проф. Велислав Минеков призова хората протестът в София да приключи около 22 часа, но малка част от тях си тръгнаха. 

Протестиращи имаше и пред сградата на БНТ, където хората искаха оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

Освен в столицата, протести се проведоха и в много други градове на страната.

Вълна от недоволство имаше и във Варна. Там по традиция всяка вечер много хора излизат по улицата. Протестното шествие премина мирно.

То стартира от две различни места. Хора се събраха пред сградата на общината в 18,30 ч., а по същото време пред съда започна протест на гражданско сдружение "Боец". Протестното шествие премина по пешеходната зона на Варна, а на бул. "Владислав Варненчик" двете групи се съединиха.

Събралите се в Русе не бяха много, но всички с плакати

Снимка: БТА

На площад "Съединение" в Пловдив също се събраха много хора, за да протестират. На площада имаше не само хора от града, но и от други населени места в района. По време на движението си хилядите протестиращи се спряха в Тунела, където пяха химна, а малко преди 21 часа "Мила родино" огласи и площад "Съединение".  

Шествие се проведе и в Бургас, където за шеста поредна вечер недоволни се събраха пред общината.

Граждани от Велико Търново също излязоха на протест срещу правителството и главния прокурор. Лидерите на шествието многократно призоваха за спазване на противоепидемичните мерки и мирни протести.

Недоволните заявиха, че ще излизат всяка вечер на площада, както и че трите оставки на министри не са достатъчни. Хората там отидоха пред Съдебната палата, а колоната бе съпроводена от полицейски кордон.

В Хасково протестиращите се събраха на площад "Свобода" и походът им бше под надслов: "Хасково се събужда".

Българи, живеещи в чужбина, също организираха протести. В Испания излязоха с призиви за оставки и разпускане на Висшия съдебен съвет. Протестът се проведе пред консулството ни в Барселона, предаде bTV. Протести имаше и във Великобритания, и в Брюксел. На живо бе предаван и протест в Кьолн.