Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова подписа договорите за частично обезпечаване на водноспасителната дейност на на неохраняеми морски плажове през летния сезон, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Дейността обхваща 9 морски плажа на територията на Бургаска област - Иракли, Поморийска коса, Сарафово юг, Крайморие юг-2, Алепу, Корал, Созопол запад-1, Царево-Василико и Черноморец.

След като бяха включени от Министерството на туризма през юни в списъка на неохраняемите плажове за летния сезон, Областна администрация Бургас обяви обществена поръчка по обособени позиции на обща стойност 244 596 лв. без ДДС. Предвид обществената значимост и голямата посещаемост на морските плажове Царево-Василико и Черноморец водното спасяване там беше осигурено чрез пряко договаряне от областната управа със срок на действие от 1 юли до 15 септември т.г.

Договорите имат срочен характер и влизат в сила от датата на подписването им от областен управител със срок на изпълнение до 30 септември.

Междуведомствена комисия от експерти на БЧК и Областна администрация Бургас направи днес проверка по плажовете, което е част от процедурата, с която се разрешава водноспасителната дейност.

Съгласно изискванията по наредба спасителните постове трябва да бъдат оборудвани с инвентар и съоръжения. Работното време на спасителните постове ще е от 8 до 18 часа всеки ден. Постовете ще бъдат обезпечени със спасители с придобита правоспособност след обучение и успешно положен изпит.

"Въпреки ограничения финансов ресурс за обезпечаване на дейностите по водно спасяване Областна администрация Бургас прави всичко възможно да осигури сигурност и безопасност по морските плажове по Южното Черноморие, които не са обект на концесионни договори", заяви проф. Нейкова.

"Дълбокото ми убеждение е, че тези договори трябва да се подписват или в началото на годината или преди стартиране на летния сезон", допълни областният управител.