Лазерната оръжейна система (Laws) е разработена, за да сваля безпилотни самолети и да извежда от строя малки плавателни съдове.
Сега тя ще бъде тествана осем месеца на кораб в Персийския залив, пише в. "Нейви таймс". После се планира САЩ да я разположат на военните си кораби.

ВМС публикуваха видеозапис на изпитания на оръжието от миналата година (вж. видео).

Ръководителят на изследванията във ВМС контраадмирал Матю Клъндър не разкри нито обсега, нито мощността на лазера.
За разлика от лазерните лъчи в холивудските филми, лазерът на ВМС е инфрачервен и не се вижда с невъоръжено око.

За разработката на оръжейната система са похарчени около 40 милиона долара през последните 6 години.
Разполагане на едно лазерно оръжие на кораб ще струва около 38 милиона долара.

Клъндър подчерта обаче, че всеки изстрел или "пулсация" струва по-малко от един долар.

Според Изследователската служба към Конгреса този вид оръжие предоставя исторически възможности за ВМС, защото лазерните оръжия могат да доведат до промени във военноморската тактика, проектирането на корабите и плановете за снабдяване, сравними с технологичните промени след въоръжаването на корабите с ракети през 50-те години на миналия век, посочва ДПА.

Според доклад на Конгреса обаче Laws има и недостатъци, тъй като не може да работи добре в лошо време.

САЩ и над 30 техни съюзници организират идния месец мащабни военноморски маневри в Персийския залив, съобщи вчера пресслужбата на американския флот. Учението ще се състои в Бахрейн и водите на Залива от 6 до 30 май, предаде Интерфакс.
Участниците ще тренират предимно мерки за сигурност при превоз на товари по море - конвоиране на търговски кораби и петролни танкери, обезвреждане на морски мини, охрана на морски петролни терминали, се казва в съобщението. Предвижда се в маневрите да бъдат използвани миночистачи, конвойни кораби, безпилотни катери и друга техника, посочва агенцията.
Програмата включва също така водолазни операции и стоварване на десант.

САЩ вече са провеждали подобни учения в Персийския залив, отбелязва ИТАР-ТАСС. Русия и Китай не участваха в миналогодишните маневри, не се очаква да се включат и тази година, заяви пред агенцията говорител на Пети флот на САЩ.

САЩ поддържат военно присъствие в Персийския залив във връзка със заплахите на Иран да затвори Ормузкия проток, а според Вашингтон и за да се гарантира сигурност в региона, напомня Интерфакс.