Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, който участва в авиобаза "Граф Игнатиево" в заключителния ден от съвместното изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и САЩ.

На въпрос как оттук нататък ще се развиват българските ВВС министър Ненчев отговори, че в резултат на усилията на правителството има одобрен проект и най-вероятно през декември 2016 г. ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша.

По думите му към финал е и друга поръчка за още 10 двигателя за изтребителите и до края на годината ще имаме още няколко изправни самолета.

В разговор с новия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков министър Ненчев го е помолил да направи пълен преглед на ВВС и на проекта за закупуване на нов многоцелеви изтребител.

От нас зависи кой ще замести американците за съвместен ер полисинг и по силата на закона сами трябва да преценим с кого бихме желали, като това ще стане под формата на двустранен договор, каза още Николай Ненчев, цитиран от БТА.

С демонстрация по "задържане на нарушител" в Авиобаза - Граф Игнатиево приключиха едноседмичните българо-американски полети от съвместното изпълнение на задачи по "ер полисинг" (Air Policing).

В нея участваха два изтребителя МиГ-29, като в единия от тях бе и министърът на отбраната Николай Ненчев, два самолета F-15 на американските ВВС и самолет "Спартан" в ролята на нарушител.

Вижте снимки >>>

Министър Ненчев изказа благодарност за добре свършената работа както към българските летци, така и към американските им колеги и даде висока оценка за изпълнението на мисията по съвместна охрана на въздушното пространство на България.

Всичко онова, което предварително бе заложено в плана бе изпълнено и ни дава голяма надежда да продължим и занапред съвместно, защото това подобрява оперативната съвместимост между нашите и съюзническите пилоти, каза още министърът.

Джейми Прохарст, военно аташе на САЩ у нас, каза, че в учението са участвали 110 американски военнослужещи от ескадрила в Калифорния. В момента те са на учение в Румъния и след приключването на задачите им в България ще продължат тренировките си там, каза още Прохарст.

САЩ остават отговорни и ангажирана със съюзниците в НАТО и Европа и са решени да подкрепят една сигурна и свободна Европа, добави той.

Задачата, която днес се изпълни е част от мисията по съвместна охрана на въздушното пространство и продължи час и пет минути, каза подп. Николай Русев. Съвместните ни тренировки с партньорите от Алианса са с цел повишаване на нашата оперативна съвместимост, каза още Русев.