Министерството на вътрешните работи ще въведе временни лични карти на обвиняеми и подсъдими лица, които имат забрана за напускане на територията на страната. Това стана ясно на редовния месечен брифинг на МВР, воден от зам.-вътрешния министър Милко Бернер. Така, според него, "ще се ограничи възможността на хора, към които съдът има претенции, да напускат страната". 

Бернер припомни и за обявените обществени поръчки за изработване на ново поколение документи за самоличност, както и на предприетите стъпки за улеснено административно обслужване.

На брифинга не присъстваше вътрешният министър в оставка Валентин Радев, тъй като се намира в момента в Министерски съвет.

Според обясненията на шефа на ГДНП Христо Терзийски към момента поради натовареност на южната граница с Гърция гранична полиция работи по друга система и не винаги чекира личната карта на напускащия страната гражданин, а я обследва само визуално.

Временните лични карти ще бъдат с различен външен вид и така ще се намали вероятността от допускане на грешка, обясниха от ръководството на МВР.

В началото на годината по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започна проверка във всички прокуратури за това колко лица с присъди за тежки престъпления все още не са в затвора и защо. По този повод говорителят на обвинител номер 1 - Румяна Арнаудова, заяви тогава, че бегълците от правосъдието са около 500 души.