Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като уточни, че това са данни от половината прокуратури, от които е поискана информация.

Днес стана ясно, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала проверка във всички прокуратури за това колко лица с присъди за тежки престъпления все още не са в затвора и защо. Проверката идва след шесторното убийство в Нови Искър, за което разследващите твърдят, че извършител е Росен Ангелов, обявен за издирване преди години след поредна осъдителна присъда.

Проверката ще установи освен пълната информация за осъдените лица, но и ще проследи действията на прокурорските органи и на Министерството на правосъдието, които отговарят за привеждането на осъдените лица в затвора. След като се съберат данните, след около месец, ще се проведе среща между прокуратурата, МВР и ГД "Охрана" за обсъждане на законодателни промени и стъпки, които да се предприемат за решаване на проблема.

Прокурор Арнаудова допълни, че според нея е резонно предложението на МВР да им бъде позволено чрез СРС-та и Закона за електронните съобщения да установяват местоположението на осъдени лица, избегнали отиването в затвора.

Тя потвърди и идеята на главния прокурор, след като съдът постанови присъда, лицето да бъде задържано веднага от МВР и да бъде предавано на органите на правосъдното министерство.

Румяна Арнаудова припомни и три случая на бегълци от правосъдието, които са изчезнали във времето, докато присъдата им е пътувала от Върховния касационен съд до първоинстанционната прокуратура. Единият е Атанас Божинов, осъден за двойно убийство на македонски граждани, другият е Костадин Тасев, който бе осъден на 12 години затвор за сексуалното посегателство на сина си Сашко, а третият е на осъдения на 9 години затвор за убийство Евгени Петров. Той все още се издирва.

Освен тях обаче осъдените по още няколко знакови дела изчезнаха без следа.

На 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд осъди на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека "Амнезия", двама от тях изчезнаха. Единствено Александър Данаилов бе открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно бе приведен в затвора в София. Оттогава Георгиев и Стоилов са в неизвестност.

През 2013 година, отново точно преди да го вкарат в затвора, избяга осъденият за двойното убийство до дискотека "Соло" в София Илиян Тодоров. Той направи две видеопослания, в които твърди, че е невинен.

Още през 2012 г. пък изчезнаха и дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които бяха осъдени на по 5 години за организирана група за рекет. И до момента те са в неизвестност.