Друг вариант за противодействие е прилагането на централизираното възлагане или отнемане на правото за възлагане и прехвърляне на процедурите в Центъра за обществени поръчки, каза вицепремиерът Томислав в Дончев, цитиран от БТА.

Глобите не възпират възложители да правят нови и нови обществени поръчки в нарушение, заяви Дончев на форум на тема "Престъпление и злоупотреби с обществени поръчки в България, превенция, противодействие и анализ на корупционните рискове", организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

За пресичане на лошите практики се върви към въвеждането на електронни обществени поръчки, каза още вицепремиерът.

По думите на Дончев друга ефективна мярка е активното гражданско общество, което реагира бързо при проблеми.

Ако въоръжим гражданите с повече информация, с базисна грамотност, те биха могли да бъдат наши съюзници. Те ползват всичко доставено, построено или предоставена услуга. Когато има разминаване между поръчано и получено, когато има очевидно несъответствие между цената и стойността на придобитото, когато има конфликт на интереси, който не е очевиден документално, тук най-големият ни съюзник са гражданите, посочи Дончев.

Той призова експертите да дават идеи и за по-сериозни и ефективни санкции срещу нарушителите, особено срещу рецидивистите.

Има случаи, в които всяка трета или четвърта процедура е с тежък порок и то неслучайно, има случаи, където контролните органи откриват по няколко тежки нарушения на годишна база. В крайна сметка, въпреки санкциите, същият възложител продължава да възлага по същия начин, мотивира се вицепремиерът.

Дефектът при обществените поръчки идва от липсата на последователен интерес в една посока, коментира още Дончев и даде пример: този, който разпределя поръчката, работи с финансиране, което не е персонално негово и интересът му да го разпредели по най-добрия начин понякога е спорен. Интересът на другата страна също не е за съхраняване и най-ефективно ефикасно и целесъобразно изразходване на бюджета на институцията. Този, който губи е общността, подчерта вицепремиерът.

Около 5000 възложители, около 22 000 изпълнители разпределят около 7 мрлд. лв. годишно каза Дончев. Това е значителна част от икономиката, но не е вярно твърдението, че икономиката ни е изцяло зависима от публичното финансиране, добави вицепремиерът.