Той е оправдан по делото  за злоупотреба със служебно положение във връзка със закупуване на машина за изграждане на метални конструкции, съобщиха от пресцентъра на съда.

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Мария Митева и членове Валя Рушанова и Алексей Трифонов е потвърдил решението на първата инстанция - Софийския градски съд, от 2011 г.

Николай Цонев бе вече окончателно оправдан от Върховния касационен съд по други две дела.

На 1 юни т.г. ВКС го оправда по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните. Бившият военен министър бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника.

Две седмици по-късно върховните магистрати оправдаха Цонев и по второто дело за длъжностно престъпление, по което бе обвинен, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

В края на октомври м.г. Софийският градски съд оправда Цонев, бившия съдия Сантиров и ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов, които бяха обвинени, че са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Целта била той да прекрати разследване срещу бившия министър. По време на делото защитата многократно заявяваше, че има множество нарушения, като основното беше незаконни СРС-та.