Под 1000 лв. е средната заплата на преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Парадоксално е, че дори средната учителска заплата от Нова година ще е по-висока от основното възнаграждение на един професор в Алма Матер.

Брутната заплата на един професор е 1200 лв., което прави чисто 931 лв.

Преди увеличението от 10% заплатата на доцент изглеждаше така:

Брутната заплата на главен асистент в Софийския университет пък е 950 лв., а чистата - 737 лв.

Брутната заплата на асистент е 920 лв., а чистата - 713 лв.

Екип на "Тази сутрин" разговаря с преподавател в Софийския университет, който не е пожелал да застане открито пред камерата на bTV.

"Има шокиращи случаи, в които са назначавани лица с по две-три, възможно е и повече възнаграждения. Лице, назначено по трудов договор със средно образование, заема три длъжности. Това е лице, което подписва всички предварителни разходи на университета. И за мен това не е логично. Това е отделът, през който минават всички финансови документи, преди да бъде осъществено тяхното реално изхарчване. Той е назначен на три длъжности - едната е предварителен финансов контрол, другата е в отдел "Снабдяване", а третата длъжност е в паричния салон на СУ", разказа пред телевизията служителят в СУ.

"Още по-странното е, че началник на отдел, който контролира тези средства, е лице с военно образование, в което няма нищо лошо, но изпълнява длъжности, които вероятно изискват по-висока експертиза. Той е едновременно и началник на отдела, и служител на този отдел", разказа още мъжът.

"Преди да подпише ректорът един документ, всичко минава през главния мениджър на университета, който е специалист по водоснабдяване и канализация. И този специалист подписва всички документи - от най-дребния договор за доставка на хартия, до поръчките, които обслужват ремонтите в университета. И този специалист получава възнаграждения по договор, които надхвърлят двукратно заплатата на ректора - над 4000 лв. със сигурност. Според мен е въпрос на безотговорност хора, които нямат професионална експертиза, да разпределят финансите на университета. Не е възможно при толкова добри юристи, специалист с военно образование, назначен на две позиции, да отговаря за контрола върху финансовите и административните документи", каза мъжът.

Проблемът със заплатите съществува от повече от 30 години, каза в ефира на bTV ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

"През 90-те години всички бяхме принудени да работим поне на три места. Сега, дори заплатите да са се увеличили малко, те са крайно недостатъчни и съм сигурен, че всички колеги работят и нещо друго", каза той.

Водени са разговори с финансовия министър, който е изразил готовност да се отделят средства - най-вероятно над 50 млн. лв., за да се осигури заплата на асистент, която да е поне равна на учителската, а оттам нататък увеличение и за всички останали длъжности, поясни ректорът на СУ.

Във връзка с разказа на преподавателя, проф. Анастас Герджиков заяви, че знае кой е човекът.

"Подадох сигнал срещу него в прокуратурата преди година и половина и в резултат на това той ми връща, пишейки до всички институции", каза той.

Ректорът призна, че има хора, които са назначени на няколко позиции в администрацията и обясни каква заплата получава самият той и как се формира.

"Професорската ми заплата е 1200 лв. Брутната заплата се формира от основната и допълнителните възнаграждения. Основните допълнителни възнаграждения са трудов стаж, докторска степен и допълнителни дейности. В моя случай към тези 1200 лв. се прибавят 300-400 лв. заради трудовия стаж, 400-500 лв. заради докторската степен и 920 лв. заради това, че съм ректор. По този начин брутната ми заплата става около 2700 лв. Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има хора, които получават повече от мен", обясни проф. Герджиков.