Назначават ли се хора без ценз в СУ и как се определят заплатите в университета

Дори средната учителска заплата от Нова година ще е по-висока от основното възнаграждение на един професор, заяви ректорът на учебното заведение Анастас Герджиков

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, назначават се. Затова и въведоха изискването (за един факултет на СУ)ако искаш да си асистент на преподавател, да си завършил докторантура. Затова и доста, които бяха асистенти записваха докторантури. Тежък проблем, който ще ни дърпа надолу в ъдеще и лъже подрастващите да губях 4г. там.

висшето образование има три степени- бакалавър, магистър и докторантура. Тези, които защитят дисертация стават асистенти. А докторантите имат задължение да участват в обучението. След защита не всички стават преподаватели.

Високи доходи сред преподавателите имат далавераджиите, които източват ресурсите на университета. Това не са заплати. Масово хора без научни приноси имат "доктор" - трик за източване на по още 500лв на месец.

какви ги пишете: всичко минава през главния мениджър на университета, който е специалист по водоснабдяване и канализация. ???

Този ректор се прочу с това, че беше възложил програма на майка си също професор-престарял, която взе няколко хиляди лева, след скандала ги върна. Известен е и с това, че беше избран без конкуренция, така че е ясно защо хората в СУ се страхуват да излязат с имената си.

И на който не му се работи в най-стария; най-престижен и единствен Университет в България, който въпреки мизерията е в първите 1000 Университета в света - Вратата е широко отворена.

Обзалагам се, че преподавателят доносник е от тези които едвам и 1 публикация годишно сколасват да напишат. При този бюджет който е само за заплати, не ти трябва експерт и образование, за да разпределиш 1000 лева на 10 души по 100 лева месечно. Или трябват?!.... Счетоводството е еднин от най-старите занаяти. Още в древността се е ползвало при търговията: Oсновен поминък. Сега икономическите ''университети'' са про персон: и за разпределение на тоалетна хартия и сапун по тоалетните на Университета вземете експерт-счетоводител .

Получавате % от проектната дейност. Университетът e спечелил последно проект 20 милиона Евро. 15 % са за Ректората. Вярно, че има и други ''университети'' в проекта, но парите са отлични. По поектите на Западните ви колеги, % не се отпуска. Само в случаите когато има експлицитен проект спечелен с гарантирана заплата за определен период от проекта. 1300 Евро е отлично: важно e колко дълго ще се получават и харчат.

не казваш за какво е тази проектна дейност...бъди по-специфи-чен, по-конкретен де...

Разгледай веб-страницата на Университета там са им дадени проектите със сумите. Сметни и ще видиш колко си докарват към заплатата. Ще установиш че няма от какво да се оплакват.

Ето и линк-а само от този проект за 15 милиона Евро. Сметни сега 15 % от 15 милиона и получаваш това, което е прибрал само Ректората. https://www.uni-sofia.bg/index.php/eng/science/universityprojects/projectbg05m2op00110020019cleantechnologiesforsustainableenvironmentwaterswasteenergyforcirculareconomy

тъпата скапана Държава! съсипаха Образованието и НАуката, както и армията!

А, стига с теа "ниски" заплати бе: Ами лекторски, Ами работа по прокти, Амо творчески командироФки, Ами работа на още 2-3-4 места..... Фсяко помръдване на задника им се заплаща допълнително. Същата работа и при докторите: иляда допълнителни залащания .... А горе долу така .... и при даскалите .... Шуробаджанащината, калинкажа и синекурщината .... ми има ги навсякъде, където има келепир ....

Какви лекторски? Всеки преподавател има норматив - брой проведени часове на година, с което си оправдава заплатата. Ако не ги изкара на следващата година му я редуцират пропорционално.

И % от договори ако работи.

и затова така пишеш, но статията показва и част от истината - заплатите там са на ниско ниво, имайки предвид естеството на работата...

времето на един човек е ограничено...ако има запълнен капацитет от лекции...извън това не му остава много ВРЕМЕ за странични дейности....

гледах интервюто - беше очевадно как професорът лъже ... жалко !

Много професор малко студент.

защо на всичките децата имат по една степен от факултета ,в който преподават? Защо като са толкова зле със заплатите не отидат да работят нещо друго и да си направят собствен бизнес, ама да ги питам на работното време, което имат как ще поддържат собствен бизнес като при него се изисква яко работа по 14-16 ,че и повече часове, а в университетите в 14 ч. вече няма дори чистачки. Лесно е да мрънкат, ама ако се погледнат 90 процента от доцентурите ще забележите учудващо еднакви теми,в които пише едно и също .

FFF

Супер. Може и да отидат да работят нещо друго. Ама кой ще преподава на децата ти?

А най-смешно е като се появи някоя недоучена очиларка от СУ и почне да обяснява: "Една колега" еди-що си. Първо, думата "колега" на оригиналния си език, тоест на латински, е в мъжки род. Ползва се парадигмата за първо спрежение, какъвто е случаят и с други подобни думи като agricola /земеделец/, poeta /поет/, nauta /моряк/ - също всичките от мъжки род. Второ, на български от сто години има форма за женски род, "колежка". Трето, няма логика да се употребява дума в мъжки род на български като съществително име, като после се съгласува със спрежението на глагола уж че е в женски род. Четвърто, повечето от тия дето така говорят, са някви феминистки, а в същото време избягват формата за женски род, като налагат дума от мъжки род за жени - вместо обратното. Толкова са тъпи, всъщност. Въобще, пълна боза, важното е да изглеждаме "академично" - да не би някой да ни помисли, че сме прости!

нашия професор по латински държеше да се обръщаме към него с колега...е, той беше мъж, не хе/р/мафродит...

Защото партиите, всички без изключение, са се погрижили всеки университет да стане царство в държавата. Да бъде независим. Управлението се избира от акедемичният състав, а академичният състав се назначава от управлението. Иначе парите идват от бюджета, милиарди се разпределят от управлението. Държавата само дава пари и няма думата от там нататък. Те това е.

как да си независим, като си на бюджет, брато! Правиш квото ти кажат, и гледаш да краднеш нещо ако ти се удаде сгоден случай - това е положението... Университетите са толкова независими в момента, колкото беше Синодът през 70-те години ;-)

В момента ректорите сключват договор с МОН за целия си мандат, като обещават неща, които не знаят дали ще изпълнят, но МОН им ги поставя безусловно.

ОСТАВКА, СРЕЩУ СТАВКА!

всеки ден по телевизията дрънкат глупости платени партийни пропагандатори и лъже-специалисти по "соцаилна антропология" и "политическа психология", така ще е. Тук даже не говорим за Гошо Харизанов с часовник колкото струва една хубава лека кола, който е със съвсем напълно съмнително образование, но затова пък - е с няколко съдебни процеса срещу него, и все пак: представлява очевидно най-доброто, което може да извади като интелектуален потенциал доста късата скамейка с резервни играчи на ГРОБ.

По-добре да не ги пипат за да не почнат да не протестират и те.

Имам позната - така и не успя да завърши университета, но стана секретарка на една катедра. Заплатата е малка, но пък и работата е никаква. Отвреме-навреме ѝ вдигаха заплатата с малко, но пък и минималната заплата се увеличаваше значително, така се стигна до момент, в който минималната заплата догони нейната и тя започна да се увеличава успоредно с нея. Обаче в един момент от ръководството на университета казали, че не могат повече да вдигат заплатите на секретарките, защото настигат асистентските и ще има бунт. Решението - възлагат ти повече работа, за да получаваш повече пари. Така моята позната се оказа секретарка на две катедри и вече получава над минималната заплата ... доста над нея. Обаче втората ѝ катедра също си има секретарка в същото положение, която също е назначена и към друга катедра ... И така се оказва, че по отношение на работата промяна няма (всяка си се занимава със своята катедра), само парите са други, но пък си има оправдание за тях. В същия университет имам и познат главен асистент с две висши и докторска степен ... излишно е да казвам, че получава по-малко от секретарките. Е, не е в университета заради заплатата, но и никой не го задължава да работи само там - той поне си изкарва парите с реален труд, а не с фиктивно назначение.

Е, не е в университета заради заплатата, но и никой не го задължава да работи само там - той поне си изкарва парите с реален труд, а не с фиктивно назначение.- като знам как се присъждат докторати, доцентури и какви ли не титли в БГ "университетите", твоят познат също е там по шуробаджанашка линия, няма публикации, не знае и средно ниво дори само английски, води тъпи лекции с материал от миналия век... да не изброявам. БГ "академичен състав" са връзкари-некадърни-нищоправци, а това което получават им е много, за качествата им. Като са толкова способни да бачкат в чужбина, или в частна фирма, ама не, нали!?!

Ми той човекът си работи в частна фирма, ти що реши, че е в държавна? Английски, немски и руски говори свободно - чувал съм го неведнъж, а и аз също ги поназнайвам, та мога да позная "средното ниво". Колкото до шуробаджанашката линия - познавам родителите му, жена му, нейните родители ... нито един от тях няма нищо общо с областта му на работа, нито пък с университетските среди, с политиката - също. Ама ти си пиши си сам си слагай плюсчета, не ми пречиш ...

Ето защо бил протестът пред СУ днес.ЦЦЦЦЦЦЦ стойкаджии.

"изпълнява длъжности, които вероятно изискват по-висока експертиза" - И това го казва образован специалист от СУ. За съжаление не е познал. Преводът на английската дума expertise на български не е "експертиза", а "експертен опит". "Ексепертиза" на български имаше и продължава да има по-различно значение.

експрерт по нещо си не включва ли опита за нещото си...отговор не искам от експрети, експерти по комарите...

Няма да забравя един легендарен момент от студентството ми в средата на 90те... Един асистент по психология така и изобщо и никога не се появи да ни води упражненията цяла година /учехме я 2 семестъра по програма/, а накрая колега събра книжките ни и той ги подписал някъде на коляно в София. Както обяснил на колегата - причината да не идва на работа била, че живеел доста далече и не му било удобно да идва до Университета :-) Не знам как се е развила по-нататък преподавателската му дейност, не бих се изненадал и ако се е развила блестящо!

На мен там още в началото на 90 - те ми преподаваха фамилии. Например, бащата и майката доценти, синчето асистент. Сега вече може би и внучетата са в системата включени.

Администрацията там е огромна, бизнес-процесите - хаос и какафонияи, Наследственността в професиите изискващи много знания е нещо добро, ако наследникът е ЧИТАВ - предават се натрупани знания, международни контакти.

мисля, че грешиш. Тук не говорим за Фамилията Бах, дето 7 поколения са музиканти - но, нито един на държавна хранилка от тях! Говорим за фамилията на бай Пешо Селяндура, който чрез Рабфак от 1955 година е станал студент, после с 2 томчета цитати от Сталин е станал доцент и професор, после е вкарал зълвата и етървата за професорки, а сега вече правнуците му кретат в Университета като преподаватели и пишат каквото им се плати от НПО-та и фондации. Нали така?

Ха, че и сега можете да проверите как без конкурс директорка си назанчава дъщерята за преподавател в СУ.

Конкурс в СУ?! Там не е имало истински конкурс от поне две десетилетия. Както и в другите ни "университети".

В СУ назначенията са над 90 % роднински. Като във всяко държавно учреждение.

Партийни са.

Баджанашки са. Така с произвеждат дофтори и професори.

СУ е върха на айсберга, така е във всеки български университет. Въобще не са им ниски заплатите, защото всеки професор се води поне на две позиции, т.е. взима поне две заплати. Да не говорим как смучат от студентите. Преподавателите в СУ са всичките заслужили партийци. Айнщайн да си не можеш да пробиеш, да преодаваш там. Много знаещи и можещи, дори не им се дава шанс. Финансирането е от бюджета, резултатите нямат значение, парите си вървят, нищо че сме на последно място в класацията.

А за администрацията що не каза нищо?

Администрацията е раздута като всяка държавна структура, секретарките си имат секретарки. За разпределянето на парите се ползват наши хора, подбират се по - основният критерий да са послушни и изпълнителни, без да задават въпроси и да мислят, квалификацията няма значение. Военен е перфектната квалификация.

за администрацията във ВСИЧКИ БГ "университети"-краде се в огромни размери, просто ви е бедна фантазията!!! Всички са роднини, договорите по държавни поръчки са само за прокоратурата, но и тя не същесвува... за това и БГ скоро няма да съществува!

А беше време когато на т.н. "позиции" им викахме "длъжности".

Ви дам 2 факта: 1. В Австрия, една държава напълно сравнима с България като територия и население /но не и като доходи/ има около дузина университети, а тук са 5 пъти повече. 2. СУ не можа да влезе съвсем наскоро в класацията на първите 1200 университета в света. Сега, съберете 2 и 2...

СУ е неуправляем

две и две. Излиза, че при около 150 държави в света, СУ е под равнището на първите 6-7 университета в една средно-взета държава...без значение дали е Зимбабве, Албания, Индонезия, Австралия, Уругвай, Танзания или Унгария?

още един факт. Преди няколко години един идиот от СУ беше късал някакъв студент по право по някаква неизвестна причина дотогава, докато момчето му се наложило да прекъсне. Пичът отишъл и завършил в Оксфорд право и след като върнал, бачка като юрист, и разгласи случая в пресата!

2 плюс 2 не е винаги 4

Еййй, комунистите са долно племе. Изпиха и изядоха парите на Евлоги и Христо Георгиеви. Хората даром го построиха университета, придобиха имоти (вкл извън София), оставиха грантове в български и чужди банки, за да се развива университета. Същото е с Академията в Свищов и Димитър Ценов. Парите и златото, които са оставили като актив на универаитетите са били доста - само от лихви колко е можело да се печели. Отделно такива финанси се управляват, за да ти носят доходност, но комунистите... те са си прости галошовци от село... И комунистите прости изпиха и изядоха всичко, и нищо не развиха!!!! Защото те само това умеят - да ядат, да пият и да ходят по пленуми. А братята Георгиеви оставиха злато, което можеше да се инвестира и да се умножава, но нямаше хора с акъл да го направят

Де го чукаш, де се пука, тоз простак!

Тарикати - всякакви - професори, доценти, ректоратски чиновници ... - Смешници - погледни как се подписаха за минути в подкрепа ва Инстамбулската конвенция , без изобщо да са я прочели, нито пък премислили. --- За дарителите-будители си прав - и на СУ и в цяла България съсипаха делото им - при соц-а ги раздуха, сега ги дораздуха.

FFF

Еми чакайте нещо да се оправи, докато професорите, ако не са забъркани в схеми и проекти, взимат двойно по-малко от продавач на дънки в мола. Ама такива били, онакива били. Еми за 700 лева какви да бъдат? Стивън Хокинговци? Държава, в която е по-срамно да си докторант отколкото к*рва, по-доходоносно да си плочкаджия отколкото програмист и по-престижно да си тийм лийд отколкото професор няма шанс, сори.

Това е схема от комунизма - заварчик взема повече от геодезист, например. Майка ми счетоводител, баща ми геодезист през комунизма със 180лв заплати. А бачкаторите в корабостроителния - с 1000лв заплата през 1986. Нали комунизма и партията им са на работниците и така са насадили тази философия и така си върви

Това "проект" стана мръсна дума - пари за усвояване мафиоти - де ги реалните резултати от проектите им? Що пишат в тетрадки и главни книги, като във време оно. Данните в компютърчетата на всяка инспекторка са вярни, колкото избирателните списъци

FFF

Проектите са едни excel-и с отчети за направено нищо. Парите изядени, изпити и набити в едни безполезни доцентки и професорки, които са много добри по писането на проекти и забълбукването на млади докторанти и асистенти да им свършат НЯКАКВА работа, за да могат да си отчетат проектите и да си купят нови SUV-ове Kia. Айде че се ядосах...

продавачът на дънки върши нещо полезно, а именно - продава дънки. Професорът не върши нищо полезно, освен да кеси в Университета и да закача студентките....в изкуфялата му кратуна отдавна не е останало нещо полезно.

гледайки Ничия земя и един Вальо дето станАл Ваня... проституцията, джебчийството и наркоманията са нормални дейности, които ти носят /не на последно място/ добра и задоволителна печалба а медиите отразяват...душевната не трагедия, а свободата да бъдеш "личност" без капка осъждане... :-(

и още нещо...

обсъждане...де :-)

Годишно в БГ се раждат около 60 000 деца. От тях далеч не всички имат желанието и амбицията да продължат с висшето си образование. Отделно от това всяка година от желаещите да продължат едни 12-15 % заминават за вузовете в чужбина. В БГ има 53 университета. Всеки един поддържа администрация, някакъв редовен преподавателски състав и хоноровани "хвърковати чети" от преподаватели! Еми няма как да ви излезе сметката - много вожд , малко индианец! За качеството на преподаването - отделен въпрос, но в топ 100 на вузовете наш университет няма!

май само СУ си плаща за участие в рийтингова система, данните - Exel стъкмистика

за етническата структура на децата да кажеш. Ще ти подскажа: 60:40 или 50:50??????

В обществените науки, първо - нашите хора не знаят чужди езици. Като правило, на Запад хората ползват от 3 до 5 чужди езика, освен родния си - на мното високо ниво. Нашите тука, руски успяха да забравят, английски не успяха да научат - освен на някакво първобитно Интернет/Уикипедия ниво. Второ, нашите не знаят класически езици - старогръцки, латински....по света не може да си добър филолог, историк, юрист, философ...без това: все едно оперен певец да не знае италиански, абсурдно е. Трето, все още има остатъци от комунистическите глупости в много учебници и лекции, макар че намаляват, което е добър знак - и все пак, има. Четвърто, нашите обществени науки са без логическа и общоматематическа култура, не могат да мислят формално. Една позната хуманитарка, бяха я помолили да сметне средната величина на написаните от нея оценки, а тя - натисна корен квадратен на калкулатора и им я даде, та ги смая :-) Затова всякакви социолози, политолози и пр. плямпат страшни глупости и локуми и никой не може копче да им каже. Пето, голяма част от съвременното образование по хуманитарни дисциплини се напълни вследствие соросоизма с платена пропаганда чрез грантове и проекти за джендъри, феминизми, психоаналитични измишльотини, малцинства, измисляния и изобретявания на идентичности, политически - коректни бръщолевения и т.н., това също много сваля нивото и обърква нещата. Шесто, докато дъртите динозаври не си отидат, и не се заменят от нормални хора - няма да се оправят нещата, но тук е много сложно. Седмо, не се пази никаква документация. В чужбина всичко е цифровизирано - протоколи от изпити, оценки, има възможност за сравнения и подаване на контестации и арбитражи, следи се за конфликт на интереси и роднински или икономически назначавания, работи се на къси договори не на доживотни ясли, гледат се публикации и цитирания, преподавателите се оценяват текущо, често сменят местоработата си в зависимост от резултатите....в чужд университет има архиви, могат да ти разпечатат веднага дипломната работа на някого, който е завършил през 1687 г. например, тук не можеш да разбереш преди 20 години какво точно се е случило, никой нищо не съхранява, технологията в СУ е от времето на Отец Паисий.... И такава ми ти работи, много сме далече от истината, и така и ще си останем.

" ... технологията в СУ е от времето на Отец Паисий...." Да не обиждаме отец Паисий - той си е вършил работата сам и е знаел какво върш

обиждаме Отец Паисий, просто казваме, че няма нужда да се пише на ръка :-) Говорим за технология. Иначе, на ръка можеш да напишеш гениални неща, както и на компютър - идиотщини, това е ясно.

Ами такива са им "бизнес процесите" - иначе проекти по темата имаха - не един - един от друг по-смешни. Имаха информационни системи - съсипаха ги - дават неудобни данни.

могат да ти разпечатат веднага дипломната работа на някого=== писането на ръка, измислено от Паисийй...е начин на общуване...понякога е по-добре другите да не виждат драсканиците ти...в електронен вариант...

Ako tova sa istinskite im zaplati ...tova e prichinata za niskokvalificirani prepodavateli...e chujbina obrazovanieto e kult I e mngo dobre zaplateno...no tova si ni e nacionalen problem vij deputatite I posle komentirai.../vsichki s kupeni diploma...I prostotia otvsiakude../A bash mentora na naroda ...krepi veche 10 godini grabeja..

Много верен постинг! За съжаление! Аз имам доста добри приятели - преподавали години наред, и доста сме дискутирали по темата. В България има вече преподаватели и професори, които са полуграмотни и дори на границата на функционалната неграмотност, и откровени мошеници, въжеиграчи и кариеристи... И има други, които са истински и се цанят да преподават и работят на няколко места, за да се издържат, дори и да се занимават с несвойствени занимания... Системата ги допуска и толерира!

незнам да се срамувам ли или да се гордея, но знам че първо трябва да събереш числата и да ги разделиш на броя им но не знам къде е квадратния корен на калкулатора ...

Да си оптимизират администрацията и ще има пари за асистентите. Асистенти няма - ниска основно заплата, нямат трудов стаж за добавки Администрацията е утроена - за всяко нещо има служител на ниво катедра, факултет, ректорат . Пишат като луди в главни книги, тетрадки, файлчета несъвместими всеки си нащракал, ... Най-примитивната организация - точно като за наши хора.

С две думи, да си го кажем направо, “академично”: Няма как прост човек да те управлява и да (искаш да) живееш добре! Освен, разбира се, ако не става дума за престъпна дейност...

СУ - университет - формално - държавен, реално - частен. Ами УНСС - с безбройните часове по всякакви дисциплини, които си присвояват ръководителите на катедтри, факултети... Да благодарим на египтолога за това, че отвори кутията на пандора и позволи куцо, кьораво и сакато да става лесно-лесно доктор, доцент, професор... Напълнихме се с доктори, доценти и професори - без това ни най-малко да допринесе за висотата на българската наука... Срама нямате!

египтолог съм му гледал публикациите - има 3 или 4 статийки от по няколко страници, преразказва един древен ръкопис за някакъв рибар май беше, няколко пъти за по-сигурно. Половината от тия чу научни глупости са от края на 1980те години....от съветският университет. Сега май повече набляга на чашката и на далаверките, отколкото на египтологията - ако не я е забравил напълно.

FFF

Египтолога-боксьор, който стана професор докато е министър, говореше за "ония дето изпълзЕха от БАН" и се забърка в далавера с някаква студентка/асистентка, през чиято фирма минаваха големи суми пари? Същата, дето и до ден днешен ѝ казват в НБУ "любовницата на министъра"? Чийто баща е бил главният партиец в еди-коя си област на НРБ? Който е завършил в СССР и е ченге? Еми какво очаквате от него? Ама всяка година водеше студенти на пирамидите, въпреки че в програмата му често имаше по един човек. Тоест има повече преподаватели отколкото студенти в програмата му.

?

Давайте на кръчмари и прочие непотребни , а дръжте професорите на 800лева заплата. Да ви пикая на управлението!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

То много вожд(професори) малко индианец(студенти).Много университети които само за събиране на такси и субсидии са пръкнаха.Да не говорим за филиалите им.

пък инспекторите още повече от вождовете и индианците

от кой език е...

тази мазна муцуна лъже. Истината е друга. Псоченте горе заплати са според степента която заема един преподавател. Допълнително към нея се заплащат курсовете които види, така че едни професор взима чисто над 1500 лв. Доцентите не падат под 1200 лв. чисто. И т. н. А ще в СУ вилнее шуробаджанащина това е истина. Че има много аномалии и това е истина, че има синекурни длъжности също.

В България преподавател - асистент, доцент, професор... НЕ СЕ СТАВА заради преподавателската заплата! Най-общо две са категориите тук - това или са хора, които наистина обичат науката и професията си и искат да се занимават с нея - да ги нарека условно идеалисти (за българските условия), или такива, които дори и без нужните знания, умения и квалификации драпат да заемат подобни позиции, размитайки - отново - не на заплатата и преките доходи от университета толкова, колкото на контакти и позиции, и на всякакви други ВРЪТКИ и източници на доходи, много често нямащи дори нещо общо с предмета им! В зависимост от пропорцията, от съотношението не толкова на бройките на тези две на практика и по същество антагонистични групи, и най-вече на ПОЗИЦИИТЕ им в управлението, се определя и нивото, ИСТИНСКОТО АКАДЕМИЧНО НИВО и положението в българското учебно заведение!

Само акцентирам за незабелязващите - това е за България и е голата истина.

ама чак пък гола...ти нямаш ли срам да я...показваш...

Всички преподаватели, които са били членове на БКП, трябва да се уволнят от държавните университети.

За наука и обучение няма ли най-накрая да говорим По-добре да си уволнят излишната администрация, че сега инспекторки и студенти водят занятията.

...като премахнете псевдонаучните дисциплини (всъщност ненаучни идеологии) като социология, философия, социална антропология, политология, gender и women studies, и т.н. ще ви останат пари да увеличите малко заплатите.

Социология, политология, философия...има навсякъде по света. Въпросът е: какво и как се учи....

В информатиката доцентите не различават програма от данни - ако станат заплатите над 4000 може да се появят знаещи и можещи кандидати за преподаватели

Намаляване на броя университети до 4-5. Стигат и престигат. Тогава субсидиите, които държавата дава за студенти, ще са достатъчни за добри заплати. Няма да приемат всеки, изкарал диплома с 3,33, а след изпити ще подбират. Така ще се вдигне нивото и ще имаме добри специалисти. Няма да коментирам подробно, но и в специалностите трябва да се въведе ред.

и пари да дадеш на некадърници, те няма да се оправят. Все едно да увиличиш заплатите на КАТ, митничари, съдии и полицаи - просто едни рушветчии ще продължат да си лапат рушветите, но освен тях ще лапат вече и по-големи официални вънзнаграждения. Става само със смяна едновременно на системата, както и на кадрите в нея. Останалото е само утопия + заздравяване на статуквото, което е отчайващо.

ще отидат за добавки на огромната администрация

Всички Такава е политиката на ГЕРБ.Всичките пари в държавата да отиват в техните джобове Долни и мръсни крадци са върхушката на ГЕРБ.

и посткомунистическото общество у нас е.....Че там простите си знаят мястото, а тук простите искат да управляват образованите.

може. това е царство на безхаберието и кликите

Няма как да имаме университетско образование след като имаме длъжност професор. Лекторите трябва да са доказани лица от сферата в която преподават и да имат заети 1 или 2 дни в преподаване. Това е правилния подход. Възможностите са 2 - или работи по специалността или ръководи проекти по нея. Така и стдентите ще получават истински знания и опит, а не сухо четене на теория. Точно поради тези причини и нашето више образование не е на ниво, така че малкото добри студенти са такива поради лична любознателност и много четене, а не от преподаденото в университета. За съжаление това важи и за ТУ. Жалко е, но докато старите динозаври окопали се във вишето образование не се премахнат така ще бъде.

Мечания на един заблуден човек извън образователната система.

Този не знае че преподаването на знания е професия и изисква опит. Нарича се педагогически опит. Способност да осмислиш знанието така че да можеш да го предадеш на другия.

България-страната на некадърниците и връзкарите.

Сино ми не завърши училище, бачка като хамалин и взема две иляди лева чисти, тея подиграват ли се с даскалите в Университето?

Остави го сино, я кажи за щерка си какви кинти кърти от витрините в Амстердам, недей да скромичиш:))

Този ректор, сега, педераст ли е, или гей?

И в СУ,както и в УНСС бъка от комунисти,кошери с оси са това!

Ето това е коренът на проблема. Тези хора, освен да разпределят парите, спечелени от други, нищо ново не знаят

Защо се чудите на тази несправедливост - тя се дължи на тъпотията на тиквата. Той зае от чуждите банки 5 милиарда и сега предизборно раздава пари, та се къса. Важното е да купи свои избиратели. Поради същата причина раздава пари и на чиновниците в България, макар те да не са производствена сила. И не се чудете защо вече всички сте и прости, и бедни!

Еййй, комунистите са долно племе. Изпиха и изядоха парите на Евлоги и Христо Георгиеви. Хората даром го построиха университета, придобиха земи (вкл извън София), оставиха грантове в български и чужди банки, за да се развива университета. И комунистите прости изпиха и изядоха всичко, и нищо не развиха!!!! Защото те само това умеят - да ядат, да пият и да ходят по пленуми. А братята Георгиеви оставиха злато, което можеше да се инвестира и да се умножава, но нямаше хора с акъл да го направят

Има много слаби департаменти в СУ, но математика/физика и няколко други @точни@ науки са на добро световно ниво - не топ 50-100 в света, но все пак биват цитирани и имат международни колаборации. Така че не всички заслужават 1000лв заплата.

Да, така е. Прав си.

Готин, 1200 чисто е заплата на квалифициран РАБОТНИК в София. Знам го приятели, които имат фирми и търсят да намерят квалифициран кадри. И квалифициран работник се става за не повече от 5 години. Та въпроса е , КОЙ СИ ТИ , та да определяш колко е нормално да получава един преподавател. Да припомним - преподавателя е учил бакалавър и магистър (5+години), защитил докторска дисертация в областта (3+ години), доказвал се е , като преподавател поне 5 години. И накрая да взима осем-девет ПЪТИ по-малко от някоя послушна правеща без да се замисля св..рки ПКП?! Докато това е положението , и умните хора се държат само на хляб и вода, държавата ще продължава да потъва - бавно, но сигурно, като Титаник.

Ти май нещо или не четеш, или не можеш да четеш - нали това съм написал, че не всички в СУ са зле и залужават доста повече от 1000лв месечно. Но има и такива, които наистина и 1000лв са им много за неправенето. Или такива като теб които не могат просто изречение да прочетат и осмислят - на тебе и 100лв са ти много :Д ама нищо чудно да си и ти някой неграмотен СУ доцент :Д

ама какво ЗНАЕ и МОЖЕ?????? Ние не работим за усилия, работим за резултати, пич...

В науката резултатите малко трудно се измерват - това е проблем по целия свят. Но да, в СУ има доста групи които произвеждат доста и сравнително качествена научна продуция и пуликуват в престижни научни списания - физика например. Но да прав си, много хора на стари лаври почиват в БГ...

Много добре чета драги, ТРЯБВА да има минимална заплата за длъжността, както е в Румъния примерно. И тя да започва поне от 1500 лева за главен асистент, 2000 + за доцент, професора е от 3 000 нагоре. Само дето в Румъния имат 15 /петнадесет/ университета на почти 20 милионна държава, което пак е резултат от политиката на разни тъпи ПКП в МОН и парламента. За сравнение - заплатата на професор във Великобритания започва от 4500 паунда, отделно проектите. Респекта към професията се показва на първо място със заплащането. Оттам се появява конкуренция за местата, оттам се вдига нивото на висшето образование. Не сме го измислили ние, само трябва да го приложим.

В България има 50+ университета при под седем милиона население. Нужна е здрава консолидация и нещата ще станат.