Това се казва в отчет на Агенция "Митници" за свършеното от началото на годината.

Повече от 50 опита за нелегален пренос на наркотици са предотвратили митническите инспектори от началото на годината, съобщиха от Агенция "Митници". Най-много опити има за трафик на хероин - 119.132 кг. През май митническите служители са задържали около 50 кг хероин на стойност над 6 млн. лева. Общото количество наркотични вещества и прекурсори, задържани през първите шест месеца на 2010 г., възлиза на 151.434 кг, 3712 таблетки и 2600 литра прекурсори.

На мушката на митниците обаче сега са така наречените "бутикови" наркотици, които са  упойващи вещества, производни на амфетамина, но не влизат в списъка на наркотичните вещества. Така, въпреки че са близки по състав със синтетичната дрога, не са незаконни.
Заради това, от митниците са подготвили предложения за изменение на Закона за наркотичните вещества, които вече са поставени на обсъждане.
В последните три месеца в повечето европейски страни вече бях направени законодателни промени, които да забранят аналозите на амфетамина.

По информация на МВР В България са засечени на пръв поглед нормални търговски фирми, собственост на ирландец, литовец и румънец. Бизнесът им е с хранителни добавки от Китай, но между тях се предлага и от въпросната дрога. Тя се доставя с куриер. Бизнесмените не се страхуват, защото засега не могат да попаднат под ударите на закона. Засега стоката може само да бъде иззета, и то с риск за дела срещу митниците.

Специалистите обаче предупреждават, че "бутиковите" наркотици са по-силни дори от амфетамините и водят до пристрастяване.

Митническите инспектори следят и опитите да се внесат в страната таблетки за отслабване с название "Номера на китайката", ампули и таблетки с допинг, уточняват от агенцията.