Автомагистрала "Хемус" ще бъде изцяло готова през 2024 година, а финансирането през годините ще осигуряваме от приходите от тол системата, която ще заработи от следващата година. През 2023 година ще бъдат готови автомагистралите "Струма" и Русе - Велико Търново.

 

През октомври тази година, осем месеца предсрочно, ще бъде пуснат и Лот 3.3 на АМ "Струма" от Сандански до Кресна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на шестата политическа академия на жени ГЕРБ в град Вършец, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

 

В процес на изграждане е лот 3.1. на АМ "Струма". В процес на изграждане са 9,3 км от "Хемус" от Ябланица до Боаза, чието строителството стартира на 27 март т.г. В момента се извършва проектиране на 16,3 километровия участък от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци".

 

Проектират се и 50 километра от Боаза до пътя Плевен - Ловеч, като се очаква през тази година да стартират търгове за изграждането на участъците от Боаза до п.в. "Дерманци", от - п.в. "Дерманци" до п.в. "Каленик" и от п.в. "Каленик" до пресичането с Плевен-Ловеч.

 

Ще бъдат обявени и процедури за инженеринг на 85 км от пътя Плевен - Ловеч до Русе-Велико Търново, разделен на три подучастъка. Протестиращите направиха видими усилията на правителството за изграждането на пътя Видин - Ботевград, който е и ангажимент в управленската ни програма, за което им благодаря, подчерта Нанков.