Надзиратели и служители на затвора в София излязоха на протест пред сградата на Централния софийски затвор. Те настояват да се върне 24-часовият режим на работа, да се подобрят условията на труд, както и да се наемат допълнително служители. Протестът е организиран от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Протестиращите разпънаха транспарант, на който пише "Протестираме срещу безобразията в затворите, които станаха норма".

В Централния софийски затвор служителите са малко, от години нямаме главен счетоводител, инспектор "човешки ресурси", около 15 са вакантните места в медицинския център, поради ниската заплата и лошите условия на труд, посочи Емил Велков, председател на синдиката в столичния затвор.

Той даде като пример, че вчера са останали 25-ма надзиратели да пазят целия затвор с около 600 лишени от свобода в него, а би трябвало застъпващите на работа да бъдат 37 души.

Във връзка с условията на работа Велков посочи, че заплатата на новопостъпил служител стига до 1600 лева, като сега около 1/3 от нея се дава за пътни разходи.

Надзирателят Румен Симеонов коментира, че служителите не са доволни от сегашния режим на работа, защото разходите им са се удвоили, тъй като масово колегите му пътуват от провинцията и през ден са на работа. Той отбеляза, че при 24-часовия режим са почивали по три дни. "Ние сме всеки ден на работа, не ни стигат часовете заради режима и се налага да даваме доработка, която те изцежда физически психически и финансово", добави той. По думите му колегите му напускат работа заради новия режим.

"Всеобщото мнение е, че реформите стават с хора, без хора няма как да станат нещата", посочи надзирателят Любомир Йорданов. Той добави, че колегите му знаят, че режимът на работа се променя заради европейски изисквания, и потвърди, че негови колеги напускат системата.

Надзиратели и служители излязоха на протест и в Белене, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Ловеч.  

Снимка: БТА

Венелин Енчев е председател на Синдикалната организация на служителите в затворите коментира пред БНР, че се очаква и нов национален протест. "Тази промяна в работния режим нанесе повече вреди, отколкото ползи. С 12-часовите работни смени се работи по-разпокъсано, а натовареността е наистина много по-голяма. Работим по 13-14 души в отделение, с четирима сме по-малко отпреди. Втората причина е недостойното заплащане", коментира Енчев.

Димитър Илиев работи от 25 години в затвора. "Според мен 12-часовите смени са доста по-тежки", допълни той.

Снимка: БТА

Анатоли Атанасов от Ареста във Варна допълни, че министърът на вътрешните работи не е предложил в националния бюджет увеличение на заплащането им. "Той каза, че има добър диалог с всички синдикални организации. Условията на труд обаче са все едни и същи. Режийните разходи на затворите и арестите от години не е увеличаван", посочи той.

Снимка: БТА

Вчера в Министерството на правосъдието се проведе среща с представителите на синдикатите на служителите в затворите и ръководството на ведомството. Разговорът продължи близо два часа. От Министерството на правосъдието са обяснили на синдикатите, че няма възможност за увеличение на заплатите, както и че няма да бъде променен начинът, по който в момента работещите в местата за лишаване от свободата дават 12-часови дежурства.

Снимка: БТА