Синдикатът на служителите в затворите (ССЗБ) протестира пред сградата на Министерство на правосъдието. Недоволството им е заради промяна в графика им на работа, предаде БТА.

Правосъдното ведомство започна поетапно да въвежда 12-часов режим на работа, вместо досегашния 24-часов.

Виж снимки от протеста >>

"Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи", обявиха в своя позиция от ведомството.

"Нашите протести, най-вероятно, ще продължат и в бъдеще дотогава, докато държавните институции не изготвят програма, която ясно да показва хоризонта на реформа в целия сектор "Сигурност", каза за БТА Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите в България.

Михайлов обясни, че тя не е обвързана с план-анализ и график, който да показва ясно в какви срокове, как и по отношение на кои служители ще бъде прилагана тази мярка. По думите му това крие определени рискове, които са били споделени пред ръководството на министерството, но не са били взети предвид.

Според Михайлов сегашният смесен режим на работа с три вида смени дава добри резултати и синдикатът настоява да се запази. "Предстои да изготвим подписка, в която служителите да изразят мнението си "за" или "против" това, което предвижда министерството. Той добави, че синдикатът ще търси подкрепа и от международни партньори.

"Много са проблемите, когато и да протестираме ще има за какво", добави Михайлов.

"От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24-часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила", пише още в позицията на Министерството на правосъдието.

В петък, 21 октомври, е проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която са изложени позициите на министерството и е отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги приема, до взаимно разбиране не се стига. 

"Не можахме да стигнем до решение на проблема. Единствено стана ясно, че Крум Зарков, като министър на правосъдието, е взел еднолично решението всички затвори да преминат на 12-часови смени на работа", каза тогава в интервю за БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров.

От министерството на правосъдието обобщават най-важното за последните два месеца - допълнителните пари за служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна.