Служители на затворите в страната се събраха пред Министерството на финансите, се проведе среща на министрите на правосъдието Надежда Йорданова и финансовия ѝ колега, предаде БНТ.

Надзирателите настояват за увеличение на заплатите след проведена оптимизация в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

При излизането от срещата Йорданова обяви, че още следващата седмица работещите в затворите може да получат увеличение на заплатите си, предаде БТА.

Правосъдният министър в оставка обясни, че следващата седмица на заседание на МС може да бъде гласувано постановление, с което средствата да бъдат отпуснати. За да се случи това, до края на тази седмица трябва да бъдат предложени амбициозни реформи, посочи тя.

Има какво още да работим за по-добра оптимизация, допълни правосъдният министър. По думите ѝ, ако следващата сряда МС гласува това постановление, увеличението ще е в сила от 1 юли.

Йорданова съобщи, че на разговори в НС днес са коментирани и конкретни ключови реформи в сферата на правосъдието. До края на годината трябва да приключат всички законодателни инициативи, заложени в Плана за възстановяване. Иначе плащания не може да има.

До края на годината трябва да са готови текстовете за разследване на главния прокурор и заместниците му, промените в закона за домашното насилие и в ГПК.

Преди да започне срещата работещи в затворите се събраха пред МФ в подкрепа на Йорданова. А след срещата министърът ги информира за водените преговори.

Йорданова заяви, че разговори за конкретни министерства в правителство на Асен Василев не са водени.

От синдиката на служителите на затворите в България заявиха в прессъобщение, че дават пълна подкрепа на правосъдния министър за по-високи заплати срещу реформи в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

Те обаче смятат, че действията на депутатите показват нежелание да се срещнат с представители на синдиката и да подкрепят с мнозинство предложенията за увеличение на възнагражденията.

Заради което служителите на затворите съобщават за ескалация на недоволство сред заетите в сектора.

"По нашите искания основно остана искането за увеличение на работните заплати, както сме депозирали не един път - 25%, ние останахме извън рамката, гласувана в НС, на МРВ се дадоха пари, на нашето министерство - не", каза Ясен Тодоров, председател на УС на ССЗБ

"Смущаващо за нас е отсъствието на единомислие между институциите, иначе с министъра на правосъдието, особено след 1 април, след палатковия лагер на това място, диалогът е учестен, но сме силно изненадани, че няма реакция от страна на политическите партии, на НС, което ни остави в една деликатна ситуация с оглед на приетия бюджет", каза Цветан Михайлов, УС на ССЗБ.

Демонстрацията пред финансовото министерство протича спокойно, като в нея участват служители на затворите от различни населени места в страната.