Министерството на вътрешните работи призна, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, спрямо него е използвана физическа сила и е бил задържан незаконно. Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти в България и до Антикорупционния фонд. 

Писмото е от 30 септември и в него е записано, че нова проверка констатирала "данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на Столичната дирекция на МВР и Областната дирекция на полицията в Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи".

При проверката е стана ясно, че Кенаров е бил задържан на 2 септември миналата година около 22.55 ч. в близост до полицейската будка до административния вход на президентството. Задържането е било осъществено от трима служители на Специализираните полицейски сили при Областната дирекция на полицията в Пловдив. 

Кенаров е отведен принудително до бул. "Дондуков", където е повален на земята и са му поставени белезници в легнало положение. Безспорно е установено, че по време на задържането му служителите са използвали физическа сила и помощни средства - белезници, което не е документирано от тях по надлежния ред, е записано в писмото. 

Уточнява се и че заповед за задържането на журналиста не е била издадена и не му е осигурена възможността да се ползва от правата на задържано лице. 

Съобщава се и за други нередности. "С оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура", се казва още в писмото.  

АЕЖ-България и Антикорупционният фонд настояват прокуратурата да вземе незабавно отношение във връзка с констатациите от повторната проверка на МВР.

През май MBP оттегли пред съда направеното преди време искане Приходната агенция да провери дали журналистът Димитър Кенаров e внасял данъци, здравни и социални осигуровки и дали е член на Съюза на българските журналисти.