В края на миналия месец МВР е поискало Националната агенция по приходите (НАП) да направи проверка на бития по време на протестите миналото лято журналист Димитър Кенаров, като повод за това е делото, което той води срещу незаконния си арест. Това съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България.

Само преди няколко дни служебният вътрешен министър Бойко Рашков настоя и президентът издаде указ за освобождаване на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като мотивът беше именно заради полицейското насилие тогава.

На 22 април МВР е поискало от съда да изиска справка от НАП дали са внасяни "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" от Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти (СБЖ), уточниха от АЕЖ. Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на АЕЖ от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация, изтъкват оттам.

"Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект - сплашване" обясни адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.

Той заяви, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста.

АЕЖ намира за скандално поведението на МВР и настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия.

На първо място, настояваме Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т. г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров, тъй като такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват използван за постигане на т.нар. "смразяващ ефект" над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол.

На второ място, настояваме Рашков да нареди възобновяване на вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения, заявиха още от АЕЖ.

АЕЖ обжалва отказа на МВР да предостави информация по случая. Рашков има правомощията да ни предостави тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на МВР в съда, която ще бъде свързана с изплащане на разноски от държавния бюджет.

От АЕЖ намираме за нужно служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров, потърпевши бяха и други граждани. Още повече, че освобождаването на Ивайло Иванов беше мотивирано с действията на полицията по време на протестите. Затова питаме, ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер? Полицейското насилие винаги е и резултат от действията и бездействията на конкретни служители, които конкретни началници са прикрили и прикриват. Ето защо настояваме за пълна публичност на проверките по темата.

Припомняме, че нашият колега Димитър Кенаров беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

Ден след протеста главният секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан". В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

Следващото заседание по делото срещу задържането на Кенаров е насрочено за 19 май.

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се е съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрира случаи на нападения над журналисти. АЕЖ-България ще информира международните си партньори за последните развития по случая и действията на българските власти.