Вчера около 11 часа при обход на района на плевенското село Къшин, полицаят забелязал изкоп.

Предположил, че е извършена кражба на проводник и приближил, но на мястото открил части от глинен съд и стотици разпилени старинни монети.
"Видях следи от някаква машина, че е преминала и керамика и разпилени монети. После ги установих - зелени, кафяви имаше по повърхността на земята отгоре. Виждал съм по телевизия такива работи и това ми направи впечатление", разказва Николай Гергов, цитиран от БНТ.

Той веднага сигнализирал в РПУ-Плевен и останал да охранява монетите до пристигането на екипи от регионалното звено „Борба с организираната престъпност” и служители на Второ управление „Полиция” - Плевен.

Експерти от Плевенския регионален исторически музей са установили, че намереното историческо наследство включва 2343 монети от византийската епоха с общо тегло над 6 кг.

"Вероятно това е едно семейно съкровище... Най-ранната дата за мене е около 1231-32 година, а като по-късна дата бих могъл да приема 1242 година - татарското нашествие", обясни археологът Петър Бънов.

Почти всички монети са в добро състояние и според археолозите цената им на западните аукциони може да достигне десетки хиляди евро, но историческата им стойност е неизмерима.

Полицай Николай Гергов има 18-годишен трудов стаж в системата на МВР. Началникът на РПУ-Плевен главен инспектор Денислав Маринов ще го предложи за награждаване.