Жертвите и ранените са открити в джип "Мицубиши Паджеро" на пътя между Разлог и село Баня.

Около 8 часа на телефон 112 е подаден сигнал от шофьор на преминаващ автомобил за катастрофирал джип. Когато на мястото пристигнали полицейски екипи, те установили, че колата е извън пътното платно, а в нея има трима мъже и една жена. Двама от мъжете били мъртви, а третият и жената - ранени, като тя е в много тежко състояние и е транспортирана в болницата в Разлог.

Убитите са Васил Донев от Банско и Бинко Робов, 38-годишен, от село Баня, предаде БГНЕС. Простреляната жена e 49-годишната Емине Кьосова от Гълъбово, а раненият мъж е съпругът й - 50-годишният Мирослав Кьосов. Той е само с нараняване в областта на ръката и е в съзнание. Съпругата му обаче е в много тежко състояние, тя е с поне 8 огнестрелни рани по цялото тяло и бе оперирана.

По думите на директора на разложката болница д-р Божидар Велев, са засегнати почти всички вътрешни органи - черва, далак, дробове и перикард на сърцето. Утре жената ще бъде транспортирана за лечение във ВМА-София. Мъжът й е настанен в хирургично отделение и е без опасност за живота.

По първоначални данни по четиримата е стреляно с автоматично оръжие, най-вероятно "Калашников".

Семейството, пътувало в джипа, е било наето от Васил Донев да работи в краварниците му в село Баня. Убитият Робов пък е негов охранител. Той е шофирал.

42-годишният Васил Донев, който има недвижими имоти в село Баня и Разлог, се е занимавал с лихварство. Преди месец той е бил задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет, съобщиха bTV и БТА. Мъжът е известен с прякора си Доневио и се смята, че е близък до братята Йордан и Иван Еринини - Гипсовете, спрягани за едни от най-влиятелните и богати хора в региона. Притежават множество имоти, сред които хотели и популярна механа в Банско.

Доневио е криминално проявен за кражби, хулигански прояви, грабеж и нанасяне на средна телесна повреда. Той е семеен и има две деца - на 3 и 1 години.

Кметът на Община Разлог Красимир Герчев заяви, че Васил Донев се е занимавал с животновъдство и зърнопроизводство. Имал е ферма за животни, отглеждал е и пшеница. 

"Единият от убитите е бил задържан за ДДС измами и за лихварска дейност", потвърди межудверменно пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Той добави, че Донев наистина е бил близък с един от двамата братя Гипсове, но преди време, а в последните години били в много остър конфликт, за което има сигнали. Цветанов уточни, че Иван Еринин-Гипса е един от задържаните в Италия „кокаинови крале”.

"Полагаме максимални усилия, имаме реални шансове да разкрием това престъпление", подчерта вътрешният министър. Според него по всяка вероятност убийците са знаели за маршрута на джипа. Четиримата са отишли първо до една ферма, след това са тръгнали обратно и на неоживен път е било стреляно по тях.
„Връщам ви във времето, когато беше убит Юри Галев, защото в общи линии е идентичен подходът по начина, по който е извършено убийството – в подобна местност. Имаше определени действия и групата по убийството беше задържана, надявам се, че и по това убийство край Разлог хората ще бъдат задържани”, каза още той.

По случая вече работят криминалисти от Националната полиция и ГДБОП.