Поне 3 месеца ще трябва да остане на лечение във Франция 3-месечната Марая, която беше транспортирана до там с военния самолет "Спартан". Бебето е с рядко генетично заболяване, заради което не може да диша.

Акцията по преместването й се оказа изпитание, както за опитните лекари, така и за военните пилоти, съобщи NOVA, чийто екип се срещна с тях.

Марая се ражда през юли, без усложнения. Две седмици преди термина.

"В първите часове след раждането се разви една дихателна недостатъчност. Бебето трябваше да бъде поставено на апарат за изкуствена вентилация", обясни д-р Анета Попиванова, Университетска АГ болница "Майчин дом".

След редица изследвания, става ясно че момичето има рядко генетично усложнение. Всеки път, когато заспи, има риск бебето да спре да диша.

"Ритъмът на дишането се променя и довеждат до това, че тези деца "забравят" да дишат", обясни д-р Попиванова.

Оказва се, че това е втория подобен случай в страната ни, а успешно лечение има в специализирана френска болница. Тук идва и нуждата от транспортиране с военния самолет "Спартан".

Екипажът добре познава жестокостта на войната. Но в боя успяват да бъдат безпристрастни войници. Сега, всеки с мисъл за собствените си деца у дома, им е трудно да останат на дистанция. 

"Майката беше доста притеснена, аз също имам малко дете и за това бях много пристрастен", споделя капитан Николай Георгиев, 16-та авиобаза на ВВС.

"Тази мисия е специфична, защото самият пациент има своите изисквания. И емоционална, защото всички имаме деца", споделя майор Веселин Асенов, 16-та авиобаза на ВВС.

Екипажът от трима бащи, прави всичко по силите си, за да се чувства майката на бебето спокойно. По думите им тя не била виждала детето си от много време заради тежкото му състояние.

"Сигурен съм, че е прекарала безброй часове в безсъние, заспа на седалката тук, поне се отпусна, което за мен, е макар и малко - успокоение", разказва капитан Николай Георгиев.

През това време над детето бдят лекарите от "Майчин дом".

"Тяхната работа беше да поддържат детенцето, което е на борда, през цялото време бяха над него", обяснява майор Мирослав Пипев.

"Беше отговорно, малко страховито, но успешно. Такова транспортиране не ми се е случвало", споделя Камелия Спасова, акушер в Университетска АГ болница "Майчин дом".

Вместо страх, на борда имало надежда. Сега очите на майката отново гледат към нейното новородено, за което битката тепърва започва. Целта на френското лечение е да позволи на три месечното момиче да се развива без да е привързана към апарат за изкуствено дишане.