Учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението за обучение извън клас на отделни деца ще е срещу медицински документи. Това заяви категорично министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV тази сутрин. По думите му при дистанционно обучение децата ще участват по-скоро пасивно, когато това не е за целия клас.

Образователният министър обяви, че няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат.

„Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни Вълчев.

Той уточни, че едно от най-големите предизвикателства е липсата на достатъчно резервни учители.

„Имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, добави министърът.

Вълчев подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи ще са по желание.

Началните учители, които работят само с един клас, също няма да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове обаче, ще бъдат осигурени шлемове.

Исканията на родителите

В отворено писмо и в петиция родители, притеснени от присъственото начало на учебната година, искат всяко семейство да има избор за това дали да пусне детето си присъствено на училище или да има възможност и за дистанционно обучение.

Исканията на инициативата "Родители за безопасно образование от септември 2020 г." са отправени към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и към главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Очаква се днес министър Красимир Вълчев да се срещне с родителите, настояващи да има възможност и за дистанционно обучение през учебната 2020/2021 година.

Има много семейства, в които децата или родителите имат хронични заболявания, или имат възрастни баба и дядо. Алтернативата в момента за родителите е самостоятелната форма на обучение, а ние не искаме това, казват родителите. Според тях това означава сам да си обучаваш детето и в края на годината то да се яви на изпити. Така децата ще са съвсем изолирани, а все пак дистанционното обучение предлага среда, колектив, съвместни проекти, общуване, макар и виртуално. Осъзнаваме, че голяма част от родителите са за присъственото обучение, но смятаме за наше право да решаваме за здравето на нашите деца и семейства по време на пандемия. Реално, ако се даде шанс на родителите, които искат дистанционно обучение, тогава би имало по-малко ученици в класните стаи и по-малък ще е рискът за децата, които са присъствено, е мнението на родителите.

Според тях у нас "не е малък броят на децата и младежите в училищна възраст с хронични заболявания". Не е за пренебрегване и фактът, че и деца без хронични заболявания прекарват вирусните инфекции тежко - особено тези от тях, които не са се срещали по-рано с грипните вируси. В предстоящия есенно-зимен сезон, освен грипните вируси, ще продължи да циркулира и COVID - 19, а това ще постави в опасност тези, които се разболеят от грип, защото ще бъдат с отслабен имунитет и затова ще са изложени на още по-висок риск от инфекция с коронавируса. Трябва да подчертаем и факта, че много ученици ползват градския транспорт /в големите градове някои сменят и по два автобуса/, за да се придвижат от и до училищата, и то обикновено в пиковите часове, когато автобусите, тролеите, трамваите и метрото са изключително натоварени. Ето една верига на потенциално заразяване, анализът на която трябва да стане основа за обективна прогноза по отношение на училищата като възможни огнища за коронавируса. В детските градини децата се хранят в стаята на съответната група, а при учениците това не е така. В бюфетите, ако ги има, стават струпвания, същото се отнася и за столовите, отбелязват родителите.

Те припомнят също, че средната възраст на учителите в България е висока: 52- 54 години. Голяма част от тях, дори и от по-младите, имат хронични заболявания. Може да се направи обективна прогноза, че рискът от усложнено протичане на инфекцията при учителите е много голям - не само заради възрастта и здравословните проблеми, но и заради вече доказаното, че колкото по-висок е вирусният товар, толкова по-тежко протича болестта.