Въпросителните как ще се обучават учениците в условия на епидемия остават на дневен ред. Родители поискаха да имат право на избор дали да изпратят децата си в класната стая или да присъстват в час през компютъра си. Министерството на образованието засега не дава възможност за такъв избор - засега е решено, че учебната година ще започне присъствено, съобщи БНТ.

Въпросът в класната стая или в класната стая, но от вкъщи, разделя родителите на такива, които не искат то да посещава училище и такива, които чакат 15 септември с нетърпение. Родителите и от двете страни обаче се обединяват около едно - правото им на избор.

"Правото на избор, което родителите да имат - дали децата им да отидат в клас на 15 септмври или да продължат да учат онлайн дистанционно", заяви Георги Стоилчев.

"Аз съм за това да има избор. Надявам се, че и институциите, които отговарят за регламентирането на този процес, ще се справят с него. Но за мен училището е преди всичко среда, а не просто канал, по който се усвояват знания", каза Радостина Генова.

Засега Министерството на образованието не предпочита дистанционното обучение.

"Това е просто един компенсаторен процес, който няма как да отмени ползите в присъственото обучение в класната стая", коментира зам.-министър Таня Михайлова.

Ще бъде направено едно изключение. Само за децата, които имат определени от Министерството на здравеопазването хронични заболявания.

"Когато има такова заболяване и то е описано с ТЕЛК-ово решение, съответно ще имат такава възможност", допълни Михайлова.

Това не удовлетворява част от родителите, поради причината, че здравите деца също могат да пренасят вируси без да имат симптоми.

"Децата са живи и здрави, те си ходят на училище, ами техните болни родители, при тях как ще се вземат мерки децата да не пренесат заразата вкъщи", пита Георги Стоилчев.

И образователната, и здравната институция засега не приемат този аргумент.

"Не трябва да бъде водещ страхът, когато се тръгва към една такава стъпка", каза още зам.-министърката.

"Ако училището беше единствената среда, в която те правят контакти, аз съм склонен да обсъждаме такъв вариант. Истината обаче е, че и в семейството, при по-горните класове и в нормалната социална среда сред приятелите, в дискотеката, в магазина, детето прави много контакти и съвсем не училището е най-рисковият от тях", коментира и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Преди 15 септември остава и друг въпрос - дали учениците ще трябва както всяка друга година да посещават личния си лекар за профилактичен преглед. Или този път ще бъде направено изключение.

Някои родители се притесняват.

"Аз по принцип си имам притеснения да ходя в болницата", признава Йоанна Христова.

"В известен смисъл имам притеснения, но се надявам, всичко да мине добре", споделя и Мирена Николова.

От лекарска гледна точка епидемията не трябва да отменя тези прегледи.

"Аз не искам да се отказваме от тези профилактични прегледи, защото те са важни", категоричен е д-р Кунчев.

А личните лекари смятат, че са дсостатъчно подготвени да посрещнат пациентите си.

"Самите прегледи се осъществяват в определени часове. Всеки личен лекар си обявява време, т. нар. "зелени коридори", като целта е да не се смесват потоците на възрастни пациенти с деца", каза д-р Митко Илиев, общопрактикуващ лекар.

Така въпросът за прегледите на учениците е решен и не подлежи на коментар. А спорът за това кои деца да имат право на дистанционна форма на обучение остава.

В търсене на решение министърът на образованието Красимир Вълчев покани родителите, които организираха подписката, на среща в петък.