Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС, има над 3900 огнища на болестта. Това каза земеделският министър Десислава Танева на дискусия която за африканската чума по свинете в рамките на изложението "Зелена седмица" в Берлин.

Танева е първият български министър, който се представя като лектор в рамките на международното събитие.

Към днешна дата има регистрирани 49 огнища. В България има и все още има силно развито индустриално животновъдство и много предприятия, както и т.нар. лични стопанства и задни дворове с много животни.

"Географското местоположение на България предполага проникването на екзотични и типични болести в Европа. Прилагайки всички програми за надзор за трансграничните болести, досега се справихме успешно и не допуснахме нито една на територията на общността. С АЧС се получи се разлнично- болестта влезе от север и през 2018 г. България регистрира първото си огнище", каза министърът.

По думите й трябва да бъде отреден специален статут и финансиране за всички държави от ЕС, които са разположени по външната граница на общността. На европейско ниво има програми за превенция и надзор, към които България стриктно се придържа и изпълнява, отбеляза още ресорният министър. 

По думите на Танева на първо място за справяне със заболяването АЧС е ресурсното обезпечаване на научните проучвания. Епизоотията в страната ни и в световен мащаб показва, че все още липсват отговори на много въпроси за болестта. Основният от тях са пътищата и векторите на нейното разпространяване.

"Нито една страна не може да се справи с бедствието сама, защото заболяването не признава държавни граници. Във връзка с това България призовава за осигуряването на сериозен финансов ресурс на регионално, национално и световно ниво, за да се постигне дълготрайно изкореняване на вируса, за който до момента няма ваксина и липсва перспектива в краткосрочен план за създаването й", каза тя.

Танева подчерта и необходимостта от по-бърз и по-ефективен метод за възстановяване на разходите на засегнатите ферми. Финансовото изражение на борбата с АЧС - при домашни и диви свине в България от 2018 г. досега е десетки милиони евро, като сумата продължава да нараства, подчерта българският министър.

Министър Танева отбеляза, че от 2015 г. досега са засегнати 15,5% от поголовието на свинете майки в България. Последиците от "опустушителното развитие на АЧС" според министъра са: намаляване на поголовието, увеличение на цените на свинското и щети за всеки данъкоплатец в общността по отношение на обезщетения и финансиране на мерки за борба с болестта.

Последната ясна и явна последица според министъра е в силният инвестиционен натиск в областта на свиневъдството. 

Танева припомни, че България предприе непопулярни мерки като даде пример с цялостното депопулиране на прасета в задните дворове.

"След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: Успехът за изкореняване на АЧС се състои единствено и само в обединени, синхронизирани действия на всички държави в света. Трябва да направим стъпки в тази посока", смята министърът. Според нея трябва да се актуализира ветеринарното законодателство и да има единни и стриктни стандарти, както и да се въведат много по-високи нива на сигурност. Необходими са и нови правила, както и мерки относно спекулативния инвестиционен интерес в момента. Според министъра трябва да се направят финансово солидарни или отговорни производителите или операторите в областта на свиневъдството.