"Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания - Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове." Това обяви омбудсманът Мая Манолова след проведената днес в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания, които вчера покани след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ.

"В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре", подчерта Мая Манолова.

Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат.

"Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших - Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента", препотвърди позицията си омбудсманът.

След разговорите недоволните склониха да подкрепят предложенията й, но само в пакет с другите два закона, които касаят хората с увреждания. Протестиращите поставиха срок да бъдат внесени и те в парламента до 1 октомври.

След като в четвъртък хора с увреждания протестираха срещу това да се създава отделен закон за личната помощ, ден по-късно те промениха решението си. Сега протестиращите майки на деца с увреждания и национално представителните организации на хората с увреждания настояват за три отделни закона, които обаче да се разглеждат заедно.

Ако до 1 октомври трите закона не са в НС, те ще организират национален протест.

Всъщност хората с увреждания установиха че до тук не са имали различия.

Палатковият лагер на майките на деца с увреждания ще остане пред НС през цялото лято, категорични са протестиращите.