Последните седмици се разбра, че вирусът остава и върху дрехите, а тяхната материя може да го задържи няколко часа. Когато някой пробва дрехата, е нужно леко напръскване със спирт или дезинфектант после, който няма да я повреди. Всеки магазин може да си позволи по една UV лампа, която да използват за дезинфекция на тези дрехи в пробните. Това заяви пред Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Както е известно, от утре големите търговски магазини отварят врати за клиенти.

"В нашата страна не е затворено нито едно предприятие заради коронавируса конкретно в България. Икономиката ни страда много, защото тази на Западна Европа също е поставена в трудно положение. Мерките взети у нас бяха по отношение на ресторантите, големите търговски вериги и сладкарниците", обясни той.

Попитан за самолетните полети, който ще зачестят, той обясни, че именно тези места са развъдник за вируси. Това е причината да има изискване в кабината да влиза свеж въздух. "Опасното е, когато някой кашля и върху него духа климатичната инсталация. По този начин вирусът би се разпространил", казва проф. Кантарджиев.

"Когато излезе протоколът на най-сериозната медицинска институция в Атланта - Центърът за контрол и превенция на заболяванията, тогава се наложи хлорохинът и азитромицинът. Ние анализирахме всички тези данни заедно с МЗ. Тогава предложихме само утвърдените протоколи за хлорохина. В момент на световен дефицит нашата държава намери нужната субстанция. Имаме възможност да лекуваме българите с най-доброто и доказано средство против коронавируса", заяви проф. Кантарджиев.

Той добави, че ваксина се прави бавно. Правят се опити върху животни, но процесът до прилагане при хората е дълъг.

"Важно е, че народът ни разбра. Това е най-важното. Да можеш да убедиш образованите и интелигентните бързо. Надявам се времето да е сухо и горещо, за да се чувства дискомфортно вирусът", завърши проф. Кантарджиев.