От тази година Здравната каса плаща на болниците по нова методика, която предвижда фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на болници се оплакаха, че с новите им бюджети всъщност имат възможност да лекуват с 20% по-малко пациенти. Извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК вчера откри, че новата методика е довела до грешки в изчисленията и възложи на районните каси да пресмятат отново. Взето беше решение да отпаднат 3-те процента, с които болниците да надвишават броя пациенти, както и да се изясни начинът, по който ще се актуализират прогнозите. Удовлетворено беше искането на личните лекари и те няма да бъдат допълнително ограничавани в отпускането на направления.

"Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас" - с тези думи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, се обърна към лекарите и медицински работници малко след 16 ч., когато започна протестът, предаде БГНЕС.

Лекари издигнаха транспаранти "Пламен Цеков е вреден за вашето здраве" и "Не на методиката, вкарваща корупция в здравеопазването".
Райчинов определи управителя на касата като човек, изживяващ се като богоизбран, над нацията, лекарите и пациентите.
"Това е абсурдно, това не е правовата държава. Прави са хората от улицата, няма правила и ние трябва да ги създадем с тях", каза още д-р Райчинов.
"Ние сме тук не само заради нас, а за да защитаваме правата на нашите пациенти", обяви една от протестиращите.
Въпреки, че от синдиката на полицаите изразиха солидарност с протеста, входът на НЗОК бе ограден от служители на реда.

В нито една голяма столична болница не са изплатени напълно средствата за януари, каза директорът на столичната болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров. На болницата средствата, които са платени за януари, са 70% от дължимите, като уточни, че не са платени сърдечни, ортопедични и др. операции. От здравната каса са обяснили на д-р Димитров, че на 8 март ще се вземе решение как и колко средства ще бъдат платени.

В събота ще бъде свикан национален съвет на БЛС, на който ще се вземе решение за по-нататъшните действия на съсловието, каза зам.-председателят на организацията д-р Юлиян Йорданов.
По думите му следващият огромен проблем, предизвикан също от необмислената методика на касата, е свързан с медицинските изделия. Методиката предвижда Здравната каса да заплаща най-ниската цена за медицинско изделие, но не дава право на пациента да избере по-скъпо изделие, тъй като ограничава лечебното заведение да няма право да постави по-скъпото медицинско изделие на пациента.

От НЗОК междувременно съобщиха, че Цеков кани представителите на БЛС на среща през следващата седмица в удобно за тях време. Тогава ще бъдат обсъдени всички въпроси по финансирането на болничната и извънболничната помощ.
По този повод Райчинов коментира, че следващата седмица няма да има действащ парламент и никой няма да може да го освободи от поста, който заема, а това ще му даде право да разполага с 3 млрд. лева и здравето на пациентите. Така подобна среща била безсмислена.

Д-р Димитър Ленков, секретар на БЛС, обясни, че няма да престанат да искат оставката на Цеков, затова го приканват да си тръгне с мир.
“Официалната статистика говори, че българският гражданин е най-болният в Европа, освен, че е най-бедният”, каза още лекарят.
Ленков благодари на полицията за подкрепата и за добре свършената работа. Униформените бяха поздравени с песента на Веселин Маринов „Родната полиция ни пази”.

Лекари протестираха и пред районните каси в страната. Сред най-многобройните бе във Варна, където над 200 лекари излязоха на протест пред Районната здравна каса, предаде БГНЕС. Те вдигнаха плакати "Цеков вън" и "Цеков – убиец на българското здравеопазване". Протести, но по малобройни, имаше и в други градове.

Членовете на Надзорния съвет на НЗОК ще напуснат, ако не бъдат върнати прогнозните бюджети, съобщиха междувременно от пресцентъра на КНСБ. Като определен от КНСБ член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов не е гласувал да има лимити на бюджетите на болниците.
Това, което е гласувал Надзорният съвет, включително и вчера, е бюджетите да бъдат прогнозни в рамките на бюджета на всяка регионална каса.
След изтичане на тримесечието съветът е гласувал да бъдат направени необходимите корекции на бюджетите според извършената дейност, което всъщност е правото на всеки пациент да си избира лечебното заведение. Това означава, макар и малко, парите да следват пациента.

Д-р Кокалов е посочил, че някой е подменил този вот, като в договора с болничните заведения е вписал лимити, които по административен начин ограничават това право на пациента. Той е заявил, цитиран от пресцентъра на КНСБ, че на вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК отново е било настоявано да се промени този текст и бюджетите да бъдат прогнозни в рамките на средствата за всяка каса.

По повод решението да се върне старият начин на отпускане на направления от районните каси и да отпадне лимитът от 3% като възможност да бъде надхвърлян бюджетът на всяка болница, Кокалов е заявил, че ако това решение на Надзорния съвет не бъде изпълнено, членовете ще търсят отговорност, включително и от управителя на НЗОК, или ще напуснат Надзорния съвет.